La cooperativa de crèdit social Oikocredit celebra el seu 40è aniversari al món i 15è a Catalunya

La cooperativa de crèdit social Oikocredit celebra el seu 40è aniversari al món i 15è a Catalunya

dilluns, 16 de de febrer de 2015

  • Oikocredit és una cooperativa de crèdit social amb seu a Holanda que gestiona un capital actiu de 869 milions d'euros.
  • Oikocredit Internacional finança 811 organitzacions a 63 països amb més de 28 milions de persones beneficiàries.
  • Oikocredit Catalunya aconsegueix una inversió de 6,8 milions d'euros amb més de 750 socis/es, amb un creixement anual de la inversió d'al voltant del 10% i d'un 3% de socis/es en els tres últims anys.

Conferència: Celebració 40 Anys d'Oikocredit Internacional – 15 Oikocredit Catalunya:
Dimarts, 17 de febrer de 2015, a les 18:15h
Edifici Roger de Llúria. Universitat Pompeu Fabra. Ramon Trias Fargas, 25-27, Barcelona
- Benvinguda i presentació trajectòria d'Oikocredit: Xavier Fernàndez-Díaz Mascort, president de l'Associació Oikocredit Catalunya
- La importància de l'agricultura en el desenvolupament dels països del Sud. La tasca d'Oikocredit sobre el terreny: Carina Torres, responsable de la Unitat d'Agricultura d'Oikocredit Internacional, amb seu a Perú.

Barcelona, 16 de febrer de 2015.- Oikocredit és una cooperativa internacional de finances ètiques que canalitza els estalvis de persones i organitzacions cap als països en desenvolupament per finançar projectes empresarials amb contingut social que lluiten contra la pobresa i la desigualtat. Oikocredit Internacional celebra el 2015 el seu 40 aniversari al mateix temps que l'Associació Oikocredit Catalunya, que dóna suport i impulsa aquesta iniciativa al nostre país, compleix 15 anys de vida.

“Oikocredit és una cooperativa d'inversió que es basa en criteris ètics. El que significa que tan important és poder garantir els resultats als socis com invertir el capital que ens confien en projectes seleccionats pel seu valor social i la seva contribució al desenvolupament de les persones i al seu entorn” explica Xavier Fernàndez-Díaz Mascort, president de l'Associació Oikocredit Catalunya, “treballem amb principis rigorosos per aconseguir resultats sòlids tant per als nostres socis inversors com per a les persones beneficiàries dels nostres préstecs”.

A l'actualitat aquesta cooperativa amb seu a Holanda i fundada fa 40 anys ofereix préstecs, línies de crèdit i inversions en capital a 811 organitzacions en 63 països del món a través d'una xarxa d'oficines locals que segueix i dóna suport a aquests projectes i empreses. En l'últim balanç trimestral de 2014, Oikocredit comptava amb uns actius en préstecs de 653 milions d'euros amb 52.000 socis i sòcies, les inversions de les quals beneficien a més de 28 milions de persones.

En l'estructura d'Oikocredit Internacional, és la seu central a Holanda, a través d'oficines regionals en països del Sud, la que s'encarrega de la gestió de les inversions: estudiar o supervisar les iniciatives presentades, atorgar els préstecs i realitzar un seguiment dels projectes. Les Associacions de Suport són les encarregades de difondre aquest model de gestió dels préstecs i de cooperació, a més de recollir els fons d'inversors/es amb consciència social, així com tramitar i gestionar el pagament dels dividends (interessos) i la devolució de les inversions.

Oikocredit Catalunya és una de les 30 associacions que, repartides per 13 països, donen suport a l'organització internacional mitjançant accions de difusió i captació de socis. Oikocredit Catalunya va començar la seva trajectòria l'any 2000 de la mà d'un grup d'ONGs integrat per: Oxfam Intermon, Setem, Justícia i Pau, Medicus Mundi, Veterinaris sense Fronteres, Alternativa3, EntrePobles i Escoles Pies preocupats per la necessitat de comptar amb alternatives ètiques als bancs convencionals, ja que per aquell temps a Espanya amb prou feines hi havia opcions de finances ètiques.

Des d'aleshores, Oikocredit Catalunya ha anat creixent en nombre de socis i sòcies i també en inversió ètica cap a països en vies de desenvolupament. Tot això sense oblidar el seu altre gran objectiu fundacional: promoure la banca ètica al nostre país en un sentit ampli. En l'actualitat, Oikocredit Catalunya aconsegueix una inversió de 6,8 milions d'euros amb més de 750 socis i sòcies, amb un creixement anual de la inversió d'al voltant del 10% i d'un 3% de socis/es en els tres últims anys.

“La crisi econòmica, social i financera actual, i la desconfiança en la banca tradicional, ha posat en el punt de mira alternatives basades en la finances ètiques com la nostra que ja portem molts anys treballant, tenim una valuosa experiència acumulada i resultats contrastats” explica Xavier Fernàndez-Díaz Mascort, “sabem que aquest és un bon moment per seguir creixent i impulsant una forma alternativa d'entendre les finances locals i internacionals basades en criteris solidaris i en aquest sentit volem aprofitar aquests aniversaris per realitzar activitats i accions de sensibilització amb convidats diferents i en àmbits diferents, com en aquest cas l'universitari”.

Oikocredit Internacional compta també amb associacions de suport a Euskadi i Sevilla.

Sobre la banca ètica. La banca ètica prioritza les inversions en projectes que tinguin un impacte social positiu, que contribueixin a transformar i millorar la societat. Per exemple, la banca ètica prioritza el finançament de projectes de desenvolupament en països del Sud, com el comerç just, en petits negocis gestionats per dones, en projectes que aposten per un model energètic renovable, projectes de bioconstrucció, agricultura ecològica, comerç de proximitat, projectes cooperatius o sectors que incloguin persones amb discapacitats o en risc d'exclusió social. Un banc ètic té dos objectius principals: finançar activitats econòmiques que tinguin un impacte social positiu i ser viable econòmicament, és a dir, obtenir beneficis per als seus socis o inversors.

Més informació: David Díaz de Quijano (665 49 09 78 / 93 441 63 06). dbarbero@oikocredit.org / www.oikocredit.es

« Enrere