Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Donant suport al superaliment de Bolívia

Donant suport al superaliment de Bolívia

dimarts, 09 de de juliol de 2013

A Bolívia, Oikocredit dóna suport a la producció de quinoa, un gra comunament conegut com “superaliment”, i que ha crescut a la regió dels Andes durant els últims 3,000 anys. En ser el 2013 l'Any Internacional de la Quinoa de les Nacions Unides, vam parlar recentment amb la representant de país d'Oikocredit a Bolívia, Marisol Fernández, sobre el cultiu de la quinoa i per què és un sector tan important a Bolívia.

A Bolívia, existeixen 16 organitzacions finançades per Oikocredit que donen suport a la cadena de valor de la quinoa, incloent a IDEPRO, una institució micro financera sense finalitats de lucre que compta amb una oficina a la remota població de Challapata. Challapata se situa a una altitud de 3,738 metres sobre el nivell del mar, té de mitjana una temperatura que ronda els 8 graus Celsius, i és coneguda com la “capital de la quinoa”.

Per què és tan important la cadena de valor de la quinoa a Bolívia?

“La cadena de valor completa de la quinoa és extremadament important a Bolívia ja que genera desenvolupament social i econòmic per almenys 15.000 famílies agricultores que viuen en zones climàtiques extremes. També és l'única font d'ingressos per a moltes famílies. La producció de quinoa representa més de 100.000 hectàrees, generant 58.400 tones de grans amb un valor de 55,7 milions de US$ en exportacions”.

Com contribueixen organitzacions com IDEPRO al suport a la cadena de valor de la quinoa?

“IDEPRO ofereix finançament especialitzat a tots els segments de la cadena de valor de la quinoa, incloent productors, processament i companyies comercialitzadores. També ofereix serveis de finançament especialitzat per emprenedors que milloren la cadena, generant negocis inclusius i promovent la responsabilitat mediambiental.”

Quins són els reptes que enfronten els productors de quinoa en termes de finançament, producció i competència?

“Els agricultors de quinoa s'enfronten a condicions climàtiques adverses, amb sequeres i gelades comunes. Accedir a assegurances agropecuàries i inversions de capital és important però també pot ser difícil.

En termes de producció, els agricultors necessiten mantenir-se al dia quant a desenvolupament tecnològic es refereix, la qual cosa no sempre és fàcil. La demanda per incrementar la producció, la gestió de plagues i gestió de sòls són també reptes per als agricultors que no compten amb el capital per invertir en els seus negocis.

I per descomptat, la competència és també un dels creixents desafiaments per als agricultors a Bolívia, amb més països començant a conrear quinoa.

Creus que l'Any Internacional de la Quinoa de les Nacions Unides farà que més persones siguin conscients de la quinoa i el seu paper en la seguretat alimentària?

“L'objectiu de l'Any Internacional de la Quinoa (IYQ per les seves sigles en anglès, International Year of Quinoa) és d'enfocar l'atenció global en el paper de la biodiversitat de la quinoa, el seu gran valor nutricional i la contribució cultural a la seguretat alimentària i a l'eradicació de la pobresa.

Tot establint el Comitè Internacional d'IYQ, el congrés mundial de la quinoa i mantenint exhibicions a nivell mundial, incrementarà la visibilitat de la quinoa. Penso que aquestes classes d'iniciatives faran, per descomptat, que més persones siguin conscients del gran potencial nutricional de la quinoa i la seva contribució a la seguretat alimentària global, especialment en països on la població no té accés a altres fonts de proteïnes.”

« Enrere