Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Com “Circulen” les inversions socials

Com “Circulen” les inversions socials

Herwig-Peeters-201310.jpgdilluns, 28 de d’octubre de 2013

Com a inversor social, Oikocredit està certificat per diverses organitzacions com a inversor sostenible tenint en compte la seva cartera d'inversions. Un d'aquests certificadors és Forum Ethibel, una ONG establerta a Bèlgica, la qual proporciona un etiquetatge que garanteix als inversors que l'organització ha obtingut bons resultats a les àrees de responsabilitat social corporativa. Hem tingut una conversa amb Herwig Peeters, director de Forum Ethibel, sobre el món dels estalvis i la inversió social i sobre el motiu pel qual ell està involucrat en aquest sector.

Pel que fa al teu parer professional, quina importància tenen els inversors socials com Oikocredit?

“Els inversors com Oikocredit són molt importants, ja que utilitzen les seves inversions per contribuir al desenvolupament i a la millora de la vida de les persones arreu del món. Jo mateix he escoltat testimonis i he estudiat diversos informes, concloent que 1.000 euros es converteixen, virtualment, en milers d'euros als països en vies de desenvolupament a través de sistemes de garantia i efectes potenciadors. Essencialment, els diners circulen. Per mi, circulació és la paraula clau. Els diners no estan simplement aturats i generant interessos, sinó que contribueixen a les vides de les persones i al seu futur.”

Oikocredit ha estat treballant amb Forum Ethibel durant molts anys en relació a la gestió sostenible de les seves reserves. Com funciona això?

“Una part de les reserves d'Oikocredit és invertida en un fons de bons, el 4F Fund. Aquest fons inclou bons en països en vies de desenvolupament, bancs de desenvolupament i empreses, convertint-lo en una cartera d'inversió de bons única i sostenible, amb un bon historial que ho avala. Forum Ethibel analitza països, organitzacions i empreses, elaborant una llista de valors en els que el 4F Fund pugui invertir. Forum Ethibel també fa un seguiment proper sobre el compliment de la missió social del fons. Així és com garantim que les reserves d'Oikocredit siguin reinvertides amb la màxima sostenibilitat.

Has estat treballant amb Oikocredit des de fa uns anys. Quina és la teva opinió sobre el treball que realitza?

“Estic molt impressionat amb el fet que un inversor social, el qual té inversions en institucions de microfinances i altres empreses socials, aconsegueixi expandir-se constantment i es mantingui estable. L'elecció de productes adequats i un enfocament sòlid, ajuda a Oikocredit a aconseguir un “suau però sostingut retorn”. Oikocredit és la prova de que aquesta combinació definitivament funciona.”

És per això que tu mateix et vas convertir en inversor?

“Si, he utilitzat part de les meves finances personals per comprar accions d'Oikocredit a Bèlgica. Al meu entendre, els meus diners són molt més útils a Oikocredit que si estiguessin asseguts en un banc, ja que contribueixen a la vida de les persones en països en vies de desenvolupament.”

Podries explicar com és que els inversors socials han aconseguit un creixement tan fort durant la crisi econòmica?

“Penso que ja existia un creixent interès a “utilitzar els diners d'una manera ètica”. Això s'ha vist reforçat per un augment de l'antipatia i la desconfiança cap a les relacions d'algunes institucions financeres grans. Com a resultat, actualment les persones i organitzacions s'estan movent cap a inversions i productes financers sostenibles. Els incentius fiscals del govern i les actuals baixes taxes d'interessos probablement també hi tenen el seu paper.”

MIDE CUSCO, organització a la qual Oikocredit dóna suport a Perú, és una institució de microfinances sense ànim de lucre que contribueix tant econòmica com socialment amb dones d'àmbits rurals.

« Enrere