Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Oikocredit Live: com mesuren les enquestes digitals l'impacte social?

« Enrere

Oikocredit Live: com mesuren les enquestes digitals l'impacte social?

FINCA-PE-128_©Opmeer Reports (1).jpgdimecres, 26 de d’abril de 2023

En el nostre primer esdeveniment Oikocredit Live, els participants van conèixer el que Oikocredit i les seves organitzacions sòcies fan per a millorar l'impacte social en el sector de les microfinances. La Directora Executiva de Finca Perú, Iris Lanao, també va compartir perspectives sobre el treball de la institució de microfinances.

El 28 de març de 2023 va tenir lloc la primera edició de la nostra nova sèrie d'esdeveniments, denominada Oikocredit Live. En la sèrie, els inversors/es i qualsevol persona interessada en el treball d’Oikocredit rebran informació de primera mà sobre la feina de les nostres organitzacions sòcies al Sud Global.

A través de diferents temes, destacarem el treball que Oikocredit realitza en suport de la seva missió d'empoderar les persones i comunitats de baixos ingressos perquè millorin els seus mitjans de subsistència. A través dels Oikocredit Live, oferim una oportunitat única perquè les persones inversores i el públic general escoltin directament les nostres organitzacions sòcies al Sud Global, amb l'objectiu de crear un intercanvi proper i fructífer.

L'enquesta al client final: el cor dels processos de presa de decisions

En Rubén León, Responsable de Projectes d'Impacte Social a Oikocredit Internacional, va explicar que l'enquesta a persones clients finals és una eina per a millorar l'eficàcia de l'impacte social en les microfinances.

Escoltant els clients i clientes finals, Oikocredit comprèn millor la seva situació i les seves necessitats. Això permet a la cooperativa situar les perspectives dels clients i clientes de les seves organitzacions sòcies en el centre del procés de presa de decisions i definir així, per exemple, àrees d'interès específiques.

L'enquesta de clientes finals d’Oikocredit és un instrument únic en el mercat de la inversió d'impacte, amb més de 16.000 participants de 12 països i en 7 idiomes diferents. L'enquesta va ser realitzada en col·laboració amb 19 organitzacions sòcies d’Oikocredit per a captar una àmplia gamma de persones clients i opinions.

Això ofereix una perspectiva perspicaç i personal de les necessitats i reptes dels clients i clientes. Crea una oportunitat que ajuda a Oikocredit a actuar amb major determinació i eficàcia per a crear un canvi positiu.

L'enfocament col·laboratiu va ser un element clau per al Rubén. Diu: "No analitzem les dades nosaltres sols. Les analitzem juntament amb les nostres organitzacions sòcies per a assegurar-nos de tenir en compte els contextos socials i culturals de cada país en l'avaluació i que les dades puguin interpretar-se correctament."

"És important que el coneixement es transporti en tots dos sentits i que aprenguem els uns dels altres".

Pots llegir l'informe complet de l'enquesta a clients finals "From Outreach to Impact" (en anglès) aquí.

MBK Ventura, Indonèsia © Opmeer Reports

Aprenent de les veus de Finca Perú

La Iris Lanao, Directora Executiva de Finca Perú, va explicar la labor de la institució microfinancera, fundada fa 30 anys.

Finca Perú se centra especialment en l'apoderament de les dones i ofereix serveis integrals i innovadors per a millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies i comunitats. Aquests inclouen préstecs i crèdits col·lectius, microassegurances, programes de desenvolupament personal, serveis de salut i benestar mental, formació financera, educació empresarial i assistència tècnica.

Lanao també va explicar per què hi ha més dones que homes en la seva base de clients que responen a l'enquesta de clients finals. En les zones rurals, va dir, cada vegada és més freqüent que les dones siguin representants de la família en el banc del llogaret, contractin préstecs en comptes i actuïn com a assessores financeres de les seves famílies.

Finca Perú està compromesa amb la igualtat de gènere i tracta de facilitar a les dones l'accés a l'educació i la informació per a reforçar encara més el paper de la dona en les comunitats.

La Iris Lanao de Finca Perú explicant l'impacte de l'enquesta a clients finals. © Opmeer Reports

La passió i dedicació de la Iris i el seu equip de Finca Perú per empoderar a les dones i millorar la qualitat de vida de les seves comunitats eren evidents.

Lanao va destacar la importància de l'enquesta a clients finals per al treball de Finca Perú,
"Estem molt agraïdes per l'enquesta final perquè ens ajuda a entendre el que els nostres clients i clientes realment necessiten i com podem millorar el nostre treball per a satisfer les seves necessitats. I estem més que agraïdes amb Oikocredit. Sempre respecten els nostres coneixements; ens escolten. Seguim per aquest camí".

Oikocredit supera els límits amb un enfocament únic

La Kawien Ziedses des Plantes, Gerent d'Impacte Sostenible d’Oikocredit Internacional, també va destacar la importància de l'enquesta a clients finals, explicant que Oikocredit vol conèixer la perspectiva de les persones clients finals sobre les seves vides.

La Kawien subratlla: "Necessitem escoltar les veus dels clients i clientes finals per a entendre el que necessiten i com podem millorar el nostre treball. És una eina valuosa per a millorar l'impacte social del microfinançament i satisfer les necessitats de les persones clientes finals".

Per a la Kawien, les majors sorpreses de l'enquesta a clients finals van ser els efectes de les condicions meteorològiques extremes i la seva repercussió en els ingressos de les famílies. Aquest descobriment va servir per a reforçar la creació de resiliència comunitària com un enfocament important per a Oikocredit.

Clientes de Finca Perú emplenant l'enquesta de client final © Opmeer Reports

Les discussions i presentacions van subratllar la importància de posar les necessitats dels clients i clientes finals en el centre dels processos de presa de decisions. També es va destacar la necessitat de considerar els aspectes de gènere i l'impacte del canvi climàtic en l'àmbit de les finances inclusives.

Visualitza la taula rodona sobre l'enquesta a clientes finals i el treball de Finca Perú:

En general, el primer esdeveniment Oikocredit Live va subratllar que treballar en microfinances és quelcom més que simplement treballar amb diners. Es tracta d'ajudar a les persones i enfortir les comunitats. L'enquesta a clients finals és una eina valuosa per a aconseguir aquests objectius. Gràcies a tots els assistents per la seva participació en les nostres enquestes i qüestionaris i per les seves preguntes. Agraïm especialment als nostres ponents de Finca Perú, Iris Lanao, i d’Oikocredit Internacional, Kawien Ziedses des Plantes i Rubén León.

Torna a veure l'enregistrament complet del nostre primer esdeveniment Oikocredit Live!

El nostre proper esdeveniment Oikocredit Live serà al juny. La sèrie d'esdeveniments continuarà amb un enfocament en el canvi climàtic, incloent-hi l'oportunitat de conèixer el treball d'una de les nostres organitzacions sòcies del Sud Global. Aviat trobaràs la data exacta i la possibilitat d'inscriure-t’hi.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

març 2024

febrer

gener

desembre 2023