Resultats financers per a l'impacte social [entrevista]

Resultats financers per a l'impacte social [entrevista]

Irene-van-Oostwaard-web.jpgdimecres, 17 de d’octubre de 2018

A mesura que Oikocredit implementa la seva estratègia actualitzada, la cooperativa continua treballant amb els seus membres i inversors per compartir els últims desenvolupaments i els progressos assolits. L'Associació de Suport a Oikocredit a Alemanya Occidental es va reunir fa poc amb la Irene van Oostwaard, Directora de Finances d’Oikocredit, per aprendre més sobre l'actualitat financera de l'entitat, així com conèixer de primera mà les idees i la passió de l'Irene per l'organització.

Durant més de 40 anys, Oikocredit ha estat combinant amb èxit la sostenibilitat econòmica i l'impacte social. Com us les arregleu per aconseguir això?

Ens centrem en els aspectes financers i socials en tots els nivells de la nostra organització. Ambdues àrees estan representades en tots els nostres departaments i òrgans de presa de decisions, fins a la pròpia gestió. Ens les arreglem per crear un bon equilibri.

Crec que el nostre enfocament clarament orientat a l'impacte social contribueix al nostre èxit. Això és el que els nostres inversors volen i és per aquesta raó que inverteixen els seus diners amb nosaltres. És molt útil el fet que siguem una cooperativa forta. Els nostres membres actuen com a elements correctors del nostre treball, i d'aquesta manera s'asseguren que ens mantenim fidels a la nostra missió.

Com funciona el manteniment de l'equilibri a nivell de les organitzacions associades que financem? Hi ha projectes que tinguin menys èxit financer que socialment o viceversa?

Sempre intentem trobar organitzacions sòcies que cobreixin tots dos aspectes de manera òptima, no obstant això, no tots els projectes són fantàstics en tots dos aspectes.

Per exemple, les finances agrícoles són un veritable desafiament. No moltes organitzacions poden operar de manera rendible en aquest sector. D'altra banda, l'impacte social en aquest sector és enorme. Per això invertim en l'agricultura. Pot ser una mica menys reeixit financerament però ho fem per l'impacte social i després ho equilibrem contra una altra part de la cartera que és financerament més reeixida.

Però en tots els casos tenim estàndards mínims per als aspectes financers i socials, que en realitat són molt alts en comparació dels d'altres organitzacions.

El fet que els inversors no esperen dividends màxims (fins ara, no s'ha pagat més del 2 per cent) contribueix a l'èxit d’Oikocredit?

El 2 per cent no és, i mai va ser, garantit. De fet, fa 40 anys, Oikocredit no va pagar cap dividend. Solament a partir de 1989 paguem un dividend del 2 per cent, excepte en tres anys quan el dividend era sols de l'1 per cent. Però és cert: el que realment ajuda és que tenim inversors molt lleials que fan que els seus diners estiguin disponibles a llarg termini i que no solament ho fan per obtenir el major rendiment. Qui vulgui una altra cosa que vagi a una altra banda. Això ens permet invertir tants diners com sigui possible en projectes i mesures d'impacte social.

El passat juny, els membres d’Oikocredit van votar per pagar un dividend de l’1% per al 2017. Aquesta decisió es va prendre en vista del fet que els resultats de la cooperativa estan sota pressió. Quines en són les raons?

La causa principal són les fluctuacions monetàries de l'any passat. L'any passat, solament el sis per cent de la nostra cartera de crèdit es va pagar en euros, el 42 per cent en dòlars nord-americans i la resta en monedes locals que sovint estan vinculades al dòlar nord-americà.

Sabem que és extremadament important adaptar els préstecs a les nostres organitzacions sòcies en monedes locals. Si féssim préstecs en euros, el risc canviari recauria sobre les nostres organitzacions sòcies, i generalment no estan en posició d'assumir aquest risc. Nosaltres, d'altra banda, podem assumir aquest risc. Tenim la grandària necessària, l'experiència i un fons de risc de moneda local suficientment gran. A causa de l'enfortiment de l'euro durant l'any passat, vam haver de tirar molt d'aquest fons.

A més, els nostres resultats es veuen afectats negativament per l'entorn de baixes taxes d'interès. El nostre principal producte, és a dir, els préstecs, va generar menys interès.

També tenim bastantes oficines i, per tant, costos més alts que d’altres organitzacions similars, però seguim convençuts que el nostre concepte de presència local brinda un gran avantatge i desitgem mantenir-ho. Sabem el que està passant a nivell local, sabem el que està succeint al mercat. Els nostres experts locals coneixen les comunitats en les quals estan treballant i, en última instància, això també redueix els nostres riscos.

Què està fent Oikocredit per abordar la qüestió dels costos?

La nostra estratègia actualitzada, entre d’altres coses, està destinada a ajudar-nos a reduir els nostres costos [pots llegir-ho tot sobre l'actualització de l'estratègia en l'entrevista amb el nostre Director Executiu].

Atès que encara estem en el procés d'implementar la nostra estratègia i continuarem aquest procés durant el 2019, els nostres resultats segueixen sota pressió a causa dels diversos factors que he esmentat anteriorment. L'impacte dels canvis que estem implementant solament es materialitzarà a finals de 2019 i esperem una millora en els nostres resultats financers després d'aquest període.

I el que és emocionant de la nostra estratègia actualitzada és que no només ens estem enfocant a millorar els nostres resultats financers, sinó que també ens estem enfocant en com podem maximitzar el nostre impacte social. Com he comentat abans, els resultats financers i socials van de la mà a Oikocredit i volem assegurar-nos que estem fent tot el possible en tots els nivells de l'organització per aconseguir un impacte encara major en les vides de les persones a les quals serveixen les nostres organitzacions sòcies.

Quins són els projectes clau que, com a Directora de Finances, desitges dur a terme en el període 2018/2019?

El projecte més gran i important és la implementació de la nostra estratègia actualitzada.

També m'agradaria veure que no solament les xifres financeres es reflecteixin en els nostres balanços oficials, sinó també els resultats quantificables amb un impacte social. Les xifres financeres nues per si soles no representen suficientment el que som. Tenim un equip dedicat de recerca d'impacte social que visita les nostres organitzacions sòcies, investiga, recopila i avalua dades, no solament en termes de la quantitat de persones a les quals arribem a través de les nostres organitzacions sòcies, sinó també de la quantitat de dones que beneficiem i els resultats aconseguits.

Treballes per a la cooperativa des del 2010. Què t’agrada del teu treball a Oikocredit?

Al juny, vaig visitar a una clienta d'una institució de microfinances a Chennai, Índia. Aquesta clienta està gestionant una petita tenda que va posar en marxa gràcies a un microcrèdit. La seva filla, que és estudiant universitària i parla anglès, hi estava present i em traduïa. Quan li vaig preguntar qui era el seu model a seguir, ella va respondre: "La meva mare". Encara em posa la pell de gallina.

La nena va dir que la seva mare li va mostrar com pots canviar la teva vida amb èxit. I aquesta és l'única raó per la qual la filla té una millor perspectiva per al futur.

Encara que nosaltres, com Oikocredit, potser solament estiguem fent una petita contribució en finançar a la institució que finança a la seva mare, aquesta és la raó per la qual vinc a treballar tots els dies. El que fem aquí realment fa una diferència!

« Enrere