Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Impacte social en la pandèmia: com Oikocredit ajuda als seus socis a combatre-la [blog]

Impacte social en la pandèmia: com Oikocredit ajuda als seus socis a combatre-la [blog]

Ging Ledesma-cropforuse.jpgdivendres 10 d’abril 2020

Mentre la crisi del coronavirus continua estenent-se per tot el món, la Ging Ledesma, Directora d'Innovació en Acompliment Social d’Oikocredit, està ajudant a liderar la ràpida resposta d’Oikocredit a les canviants necessitats de les nostres organitzaciones sòcies, més enllà del suport financer que els oferim. Aquí la Ging comparteix els passos que Oikocredit ja ha donat per a fer costat a les nostres organitzaciones sòcies en aquest moment crític, i reflexiona sobre per què la innovació i la comunitat són crucials en aquests temps extremadament difícils.

"El coronavirus (Covid-19) ens té a moltes de nosaltres enganxades a les notícies, preocupades pels éssers estimats i adaptant les nostres rutines per a enfrontar els canvis que la pandèmia està necessitant. Ens diuen que el virus no discrimina, que pot afectar a qualsevol de nosaltres.
No obstant això, és clar que les persones de baixos ingressos - els jornalers, els milers de venedors en el mercat, els treballadors per contracte, els milions de persones amuntegades en barris marginals, les persones que ja lluiten per posar menjar cada dia a la taula - seran les més afectades pels efectes adversos del Covid-19.[1]

Aquesta desigualtat sistèmica ha estat posada al descobert pel Covid-19. I moltes d'aquestes persones vulnerables són clients de les organitzaciones sòcies d’Oikocredit.
Llavors, què pot fer Oikocredit? Què significa la missió d’Oikocredit en aquesta extraordinària situació? Què significa 'impacte social' en aquest moment?
Per a nosaltres, l'impacte social en aquesta pandèmia significa ajudar les organitzaciones sòcies a desenvolupar la seva resposta als desafiaments de la nostra nova realitat.
Perquè crec que totes podem estar d'acord que aquests temps exigeixen solidaritat, fe i perseverança enfront d'una gran incertesa.
Per tant, em complau informar que fins i tot sota aquestes noves i extremadament desafiadores circumstàncies, el personal d’Oikocredit està treballant àrduament per a buscar noves maneres de maximitzar l'impacte social.
A més de parlar amb totes les nostres organitzaciones sòcies sobre les situacions que estan enfrontant, per a entendre les seves necessitats financeres i avaluar el suport que podem oferir, hem llançat iniciatives que mostren l'important paper que Oikocredit ha d'exercir com a catalitzador per a enfortir i capacitar a les nostres organitzaciones sòcies enfront del coronavirus.

Suport addicional per a les organitzacions sòcies que més necessiten orientació

Especialment per a les petites i mitjanes institucions financeres, hem llançat una sèrie de seminaris online en dues parts titulada "Staying Ahead of Corona": Construcció d'escenaris i proves d'estrès. Els dos primers seminaris online es van celebrar a principis d'abril, amb l'assistència d'unes 80 representants d'unes 20 organitzacions sòcies de tot el sud-est asiàtic i l'Àfrica anglòfona. Una sessió similar s'està duent a terme per a les nostres organitzacions sòcies a l'Àfrica francòfona i Amèrica Llatina.
Estem dissenyant la segona part de la sèrie de seminaris online basant-nos en la informació rebuda dels participants fins ara. També estem en contacte amb organitzacions afins perquè estigui disponible, el més àmpliament possible, la metodologia dissenyada per a aquesta sèrie de webinars.
Havent participat jo mateixa en els seminaris online, és clar que les nostres organitzaciones sòcies aprecien aquest nivell intensiu de suport en aquest moment incert. Fins i tot a través de la videoconferència, és important que les nostres organitzaciones sòcies puguin connectar-se amb el personal d’Oikocredit que està a prop o fins i tot forma part de la seva comunitat local.

Eines pràctiques per a organitzacions sòcies i personal

Per a ajudar les nostres organitzaciones sòcies a navegar a través de la vasta mar d'informació disponible sobre com gestionar el coronavirus, hem seleccionat acuradament els recursos de tercers que creiem que proporcionen una guia pràctica i de valor per a totes les nostres organitzaciones sòcies.
A més d'estar disponibles al lloc web d’Oikocredit, hem compartit aquests materials directament amb les nostres organitzaciones sòcies.
També hem ampliat les eines disponibles per al personal d’Oikocredit per a secundar, més enllà del suport financer, a les nostres organitzaciones sòcies en aquests temps d'incertesa. Hem utilitzat seminaris web i creat recursos d'e-learning per a ajudar els nostres col·legues a orientar les organitzacions sòcies en temes com la continuïtat dels negocis i les proves d'estrès.

Trencar l'aïllament i construir la comunitat

Ara més que mai necessitem unir-nos com a comunitat i treballar estretament els uns amb els altres. Per a impulsar la innovació enfront dels nous desafiaments, el diàleg i l'intercanvi de coneixements han d'intensificar-se.
Per això Oikocredit està creant una xarxa virtual d’organitzacions sòcies, reunint-les en línia per a compartir experiències i inspirar-se mútuament. En el primer d'aquests esdeveniments virtuals, una reeixida organització sòcia nigeriana de microfinances va compartir el que han après fins ara en respondre a la crisi.
També continuem treballant juntament amb entitats afins i xarxes, com la Dutch Platform for Inclusivament Finance (NpM) i el Social Performance Task Force, perquè junts som més forts.

Continuem avançant junts

I no s’atura aquí. En tota la xarxa d’Oikocredit, des dels nostres inversors i inversores fins a les nostres oficines a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, continuarem concentrant-nos a fer costat a les nostres organitzaciones sòcies el millor que puguem, per a reduir els efectes negatius d'aquesta pandèmia en els més vulnerables del món.
Perquè la lluita contra les desigualtats posades al descobert pel Covid-19 és l'essència de l'existència d’Oikocredit. Amb la nostra missió més important ara que mai, seguim agraïts que els nostres lleials inversors i inversores comparteixin el nostre objectiu de millorar les vides de les persones de baixos ingressos.
Per tant, mantinguem ferm el nostre compromís conjunt amb aquest objectiu i trobem la força en la solidaritat. Trobem inspiració en saber que el treball que cadascun de nosaltres fa, i el suport que podem oferir, contribueix a ajudar a aquelles persones, en aquest període d'incertesa, que probablement són les més afectades".


[1] https://www.oxfam.org/en/press-releases/half-billion-people-could-be-pushed-poverty-coronavirus-warns-oxfam

« Back