Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Informació de la inversió

Amb la teva inversió, financem projectes d'institucions microfinanceres, energies renovables, organitzacions agrícoles i de comerç just i cooperatives de països del Sud

Característiques de la inversió

Certificats de Dipòsit (CDA) de la Stichting Oikocredit International Share Foundation (la Fundació Accionarial d'Oikocredit Internacional, «OISF»)

Risk Label (catalan).png

Quan inverteixes adquireixes Certificats de Dipòsit (CDA) de la Stichting Oikocredit International Share Foundation (la Fundació Accionarial d'Oikocredit Internacional, «OISF»). El capital invertit es destina íntegrament a comprar accions de la cooperativa Oikocredit Ecumenical Development Cooperative Society U.A.(“Oikocredit”). És amb aquests diners amb els quals Oikocredit concedeix préstecs i fa inversions a organitzacions d'Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica.

Cada CDA equival a una acció de la cooperativa Oikocredit. Els CDA de la OISF són un producte d'inversió amb el seu propi fullet.

L' OISF ha publicat un fullet informatiu sobre els Certificats de Dipòsit que ha estat aprovat per l'Autoritat de Mercats Financers als Països Baixos i dipositat davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta aprovació no ha d'entendre's com un suport als Certificats de Dipòsit. Abans d'invertir a l'OISF, es recomana llegir el fullet informatiu de l'OISF i els seus suplements (si n'hi ha) per a entendre completament els riscos i beneficis potencials associats amb la decisió d'invertir en Certificats de Dipòsit.

Al resum del fullet informatiu (en castellà) i al fullet complet (en anglès) hi tens tota la informació sobre la inversió a Oikocredit. S'hi poden trobar aquests documents a la secció dedicada al costat d'aquesta pàgina.

Preguntes Freqüents:

 • Quin impacte social aconsegueixo?

  La teva inversió servirà per a finançar projectes en finances inclusives (microfinanzas), agricultura i energies renovables a Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica. Oikocredit selecciona les organitzacions a les quals dóna suport avaluant el seu impacte social i mediambiental, i analitzant el seu bon govern. L’objectiu d’Oikocredit és aconseguir el major impacte social amb projectes que són econòmicament viables.
  La missió d’Oikocredit és millorar la qualitat de vida de persones de baixos ingressos. Per això, a més del finançament, ofereix suport tècnic i capacitació a moltes organitzacions perquè arribin a més persones i amb millors serveis.

  Per més informació sobre els usos dels fons d’Oikocredit, si us plau refereix-te a la secció 5.1 del fullet.

  Més preguntes
 • Quina és la rendibilitat?

  La rendibilitat dels Certificats de Dipòsit és la que ofereixen les accions de la cooperativa Oikocredit que s'adquireixen amb els diners invertits, és a dir, el seu dividend anual, si hi ha.
  El dividend es fixa anualment en l'Assemblea General d'Oikocredit.
  El dividend corresponent a un exercici es reparteix després de la celebració de l'Assemblea General, habitualment el mes de juny del següent any.

  Oikocredit no modifica el valor nominal de les accions, per la qual cosa no hi ha rendibilitat addicional per revaloració de les accions.
  La rendibilitat no està assegurada. Rendibilitats passades no indiquen rendibilitats futures.

  Més preguntes
 • Quant puc invertir?

  La inversió inicial són 200 euros. A partir d'aquí pots invertir l'import que vulguis. No és necessari que siguin múltiples de 200 €.

  Dins del procés d'inversió, es realitzen preguntes per a analitzar si qui inverteix té els coneixements i experiència necessaris per a comprendre la naturalesa i riscos de la inversió i, a més, per a avaluar si el producte és adequat per a la persona o organització. Si el resultat d'aquests qüestionaris no és favorable, la persona o organització no podrà continuar el procés de compra.

  Més preguntes
 • Puc recuperar la meva inversió?

  Es pot sol·licitar la recuperació de la inversió en qualsevol moment. El valor liquidatiu de la inversió és igual al valor nominal, és a dir, 200 euros, perquè Oikocredit recompra les accions al seu valor nominal, en les condicions establertes en els seus Estatuts i recollides en el fullet.


  Per demanar una recuperació, entra al teu compte de MyOikocredit i prem a “-Vendre” i introdueix la quantitat que vols retirar.

  Una recuperació pot tenir lloc si la Cooperativa accepta recuperacions. A partir del tercer trimestre de 2020, l’OISF processarà sol·licituds d'emissió i recuperació mensualment, després de la confirmació de la Cooperativa que les accions estaran disponibles per a la compra i venda. Sota aquesta política, la Cooperativa avalua mensualment les entrades i sortides, i després d'una avaluació positiva, processa mensualment les sol·licituds d'emissió i recuperació (consulta també la secció 5.6 i 6.4 del Fullet de la Cooperativa). La Cooperativa pot decidir també detenir les recuperacions temporalment.

  Per obtenir més detalls sobre la recuperació de Certificats de Dipòsit, si us plau refereix-te a l'article 9 dels Termes i Condicions (Apèndix 3 del fullet)

  El valor liquidatiu de la inversió podria ser inferior al seu valor de subscripció si el valor de les accions d'Oikocredit és inferior al seu valor nominal, que podria donar-se, per exemple, si els comptes anuals d'Oikocredit reflectissin pèrdues.

  Més preguntes
 • Com puc fer inversions addicionals?

   Qualsevol altra sol·licitud addicional de Certificats de Dipòsit es porta a terme per mitjà d'un nou formulari de subscripció o via MyOikocredit, i aquestes sol·licituds seguiran el mateix procediment que la inversió inicial.

  L’OISF pot, a la seva discreció, suspendre l'oferta de Certificats de Dipòsit per exemple si el Consell d'Administració de la Cooperativa decideix o suspèn l'emissió d'Accions. El Consell d'Administració de la Cooperativa emet Accions a la seva discreció d'acord amb els Estatuts. Per a més informació, consulta el Prospectus.


  Entra al teu compte de MyOikocredit i prem a “+Comprar” i introdueix la quantitat que vols invertir. Després realitza la transferència al compte que s'indica, després de la qual cosa rebràs el certificat de nova aportació, indicant el saldo total de CDA.

  Més preguntes
 • Quins són els riscos?

  Sempre hi ha riscos associats a qualsevol inversió. Oikocredit va iniciar la seva activitat l'any 1975 i des d'aleshores porta a terme una gestió prudent, per a preservar el valor dels diners invertits. Fins avui el valor de les accions d'Oikocredit no s'ha vist reduït i cap inversor/a ha perdut els seus diners.

  Els Certificats de Dipòsit representen l'interès econòmic en les accions (subjacents) de la Cooperativa. Les accions són adquirides i administrades per l’OISF en interès dels titulars i s'emeten sobre la base d'un a una (un CDA, una acció). El valor dels Certificats de Dipòsit es deriva del valor de les Accions subjacents de la Cooperativa. Es pot trobar més informació sobre els Certificats de Dipòsit de l’OISF en els Termes i Condicions i el Fullet.

  Els principals riscos per a les activitats internacionals d'Oikocredit són:

  Risc del projecte

  Aquest risc varia segons l'organització sòcia finançada i depèn de factors com el sector i la qualitat de la gestió. Oikocredit avalua acuradament tots aquests factors a través d'un estudi de viabilitat intern. No obstant això, és possible que una organització sòcia no pugui reemborsar (part de) el seu préstec o interès.

  Risc de país

  Els problemes econòmics i polítics, a vegades en combinació amb una inflació extremadament alta, poden impossibilitar que una organització sòcia compleixi amb les obligacions de pagament (reemborsament) a Oikocredit. Per a reduir aquest risc, la cartera d'Oikocredit s'estén a moltes regions i països.

  Risc de moneda

  La majoria dels préstecs i inversions d'Oikocredit es fan en moneda local, per la qual cosa les nostres organitzacions sòcies no corren un risc de moneda. La caiguda de les taxes de canvi de, per exemple, el dòlar estatunidenc, o les monedes locals enfront de l'euro, pot tenir un impacte negatiu en els resultats financers i, per tant, en el dividend a distribuir, el valor de l'actiu net i el preu de les accions. Oikocredit té instruments de cobertura que mitiguen aquests riscos canviaris.

  Pots trobar més informació sobre els riscos en el nostre fullet en el capítol "Factors de Risc". Pots descarregar el prospecte (en anglès) i la informació clau per a l'inversor (en espanyol) en els enllaços inferiors de forma gratuïta. Més informació financera es pot trobar a l'Informe Anual d'Oikocredit.


  Descarregar el fullet dels CDA de l’OISF (en anglès)
  Descarregar el resum en castellà del fullet dels CDA de l’OISF

  Descarregar l'Informe Anual d'Oikocredit

  Més preguntes
 • Hi ha comissions o despeses associades?

  No, cap.

  Més preguntes
 • Puc participar i votar?

  La inversió mitjançant Certificats de Dipòsit no atorga drets de participació ni de vot. Però Oikocredit és una cooperativa i vol ser fidel als principis del cooperativisme. Per això és possible participar a través de les associacions de suport.
  Qualsevol persona o organització que inverteixi pot convertir-se, simultàniament i de forma gratuïta en soci/a de l'associació de suport més pròxima (Euskadi, Catalunya o Sevilla). Rebrà informació pròxima i podrà participar en les assemblees de la seva associació. I al seu torn l'associació representa els seus socis/es a l'assemblea general d'Oikocredit.

  Més preguntes
 • Quines són les obligacions fiscals?

  La inversió en Certificats de Dipòsits (CDA) per part de persones físiques i jurídiques amb residència fiscal a Espanya (els/les “subscriptors/es”) pot comportar diverses obligacions fiscals, depenent de la transacció que es realitzi. A continuació, es mostra un breu resum de les obligacions fiscals més comunes per a persones físiques.

   

   1. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (“IRPF”)

  Les persones físiques residents a Espanya estan sotmeses a l'IRPF sobre els seus ingressos a tot el món, independentment d'on són generats. Per tant, les potencials implicacions fiscals relatives a l'IRPF per a les persones subscriptores a Espanya poden ser les següents:

   

   1.1 Distribucions de dividends

  Les distribucions de dividends rebudes per les persones subscriptores de CDAs a Espanya es consideren rendiments de capital mobiliari a l'estranger. Les persones subscriptores han d'incloure aquest ingrés en la base imposable de l'estalvi com a “dividends i altres rendiments per la participació en fons propis d'entitats”.

  L’OISF no està obligada a realitzar cap retenció fiscal sobre els dividends a Espanya ni als Països Baixos.

  Els dividends tributen en l'IRPF seguint una escala. Depenent de l'import i del territori (territori comú, País Basc o Navarra) la taxa de l'impost va des del 19% al 26% (per al 2020).

  Els dividends tributen independentment de si la persona subscriptora rep els dividends en diners, en forma de CDAs (reinvertir) o com una donació a la Fundació de Suport a Oikocredit Internacional.

   

   1.2 Recuperacions i transferències de CDAs

  En el cas que una persona subscriptora a Espanya realitzi una recuperació de la inversió (recompra dels CDA per part de l’OISF) o transferència dels seus CDAs, la diferència entre el preu d'adquisició i el preu de recuperació o transferència genera un guany o pèrdua de capital, que és imposable i ha de ser inclòs en la base de l'estalvi de l'IRPF com a “dividends i altres rendiments per la participació en fons propis d'entitats”.

  Com es detalla en el Fullet, el preu al qual l’OISF pot retornar la inversió en CDAs serà el preu al qual la cooperativa Oikocredit estigui disposada a recomprar les corresponents accions. No obstant això, el preu de recuperació dels CDAs no pot ser major que el seu Valor Nominal, que és el valor d'adquisició. Per tant, no és possible un guany de capital.

  Si es produeix una pèrdua de capital, es pot utilitzar per a compensar altres ingressos de l'estalvi (dividends, pagament d'interessos, etc.) fins a un límit del 25% del saldo positiu total. Si el saldo resulta negatiu, pot ser aplicat durant 4 anys per a compensar futurs guanys nets de capital.

   

   2. Impost sobre el Patrimoni

  Si la persona subscriptora ha de realitzar la declaració de l'Impost sobre el Patrimoni, el valor dels CDAs s’hi ha d'incloure, com qualsevol altra inversió financera.

    

   3. Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats

  La subscripció, recuperació o transmissió de CDAs no està subjecta a cap impost indirecte a Espanya, incloent l'Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats.

    

   4. Model 720. Declaració sobre béns i drets situats a l'estranger.

  Atès que els CDAs són un producte d'inversió emès, dipositat i gestionat als Països Baixos, la persona subscriptora haurà d’informar les autoritats tributàries a Espanya quan el seu valor, junt amb el d'altres actius situats fora d'Espanya, superi els 50.000 euros a 31 de desembre de cada any (disposició addicional 18a de la llei general tributària).

  Aquesta és una declaració fiscal merament informativa, que es realitza emplenant el Model 720 de declaració sobre béns i drets situats a l'estranger, abans del 31 de març de l'any immediatament posterior a l'exercici fiscal al qual es refereix l'obligació de declaració.

   

  Addicionalment, qui hagi emplenat el Model 720 en anys anteriors, vindrà obligat a fer la declaració de nou en anys successius si hi ha hagut un increment de 20.000 euros o més respecte del valor inclòs en l'última declaració.

   

   

  Ni l’OISF ni Oikocredit ofereixen assessorament legal i/o fiscal i aquesta informació no constitueix cap recomanació en aquest sentit.
  Recomanem que abans de realitzar les teves declaracions fiscals, analitzis la informació aquí continguda amb un/a expert/a fiscal o legal per a garantir el compliment de la legislació espanyola específica per a la teva situació fiscal.

  Més preguntes

Nou model de captació de capital

Oikocredit planeja substituir els actuals productes d'inversió per participacions el 2023.

Llegeix-ne més aquí Read more