Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

És quelcom més que finances [entrevista]

« Enrere

És quelcom més que finances [entrevista]

9711.jpgdimecres, 10 de d’abril de 2019

Oikocredit acaba de publicar els seus resultats financers de 2018. Per a fer un repàs més en profunditat dels resultats i perspectives del treball de la cooperativa per millorar els resultats futurs, entrevistem la Directora de Finances i Riscos d’Oikocredit, la Laura Pool. En l'entrevista, la Laura també ens explica per què el proporcionar experiència i utilitzar els instruments financers adequats pot marcar la diferència.

Què et motiva a treballar per a Oikocredit?

Crec que el nostre treball té un impacte. Oikocredit, és més que només invertir i prestar. Ens preocupem per les nostres organitzacions sòcies i el treball que estan fent.

Tinc una llarga experiència en el sector financer i he vist com el fet de proporcionar experiència i capacitar per a utilitzar els instruments financers correctes pot marcar la diferència. Això és el que fem amb les nostres organitzacions sòcies. Elles són les que marquen la diferència en la vida dels seus clients, per la qual cosa dotar-los d'eines i donar-los suport, és vital. La nostra forta presència local ens ajuda a fer això.

També gaudeixo treballant amb un grup divers de col·legues en la nostra oficina i entorn internacional. Tots els dies puc aprendre com les persones de diversos països de tot el món fan negocis i pensen, i això em sembla fascinant.

Oikocredit acaba de publicar els seus resultats financers de 2018. Quins en són els aspectes més destacats?

Hem vist créixer el capital aportat pels nostres membres, i amb això, el nostre balanç general. Hi ha hagut un creixement significatiu en les nostres carteres d'inclusió financera i agricultura, i el conjunt de la cartera de finançament del desenvolupament va superar la marca dels mil milions per segona vegada.

Com més creixem, més podrem ajudar els nostres socis a tenir un impacte positiu en les vides de les persones de baixos ingressos a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Com a resultat de la nostra nova política de cobertura, hem aconseguit reduir en gran manera l'impacte negatiu de les fluctuacions canviàries en comparació amb l’any 2017.

Els nostres resultats totals continuen estant afectats per l'entorn de baixes taxes d'interès i són uns modestos 1,3 milions d'euros després de l'assignació de fons. Però ja vam anticipar-ho, sabent que necessitaríem temps per a reduir els nostres costos i millorar els marges en la nostra cartera com a resultat de la nostra estratègia actualitzada.

Per què Oikocredit va introduir una nova política de cobertura?

Sota aquesta nova política, cobrim la major part de la nostra exposició a divises amb tercers. Fem això per a limitar l'impacte negatiu que poden tenir les fluctuacions monetàries en els nostres resultats .

Això és important perquè volem continuar oferint préstecs als nostres socis en moneda local. Això els protegeix de les pèrdues de divises causades per les devaluacions contra les quals normalment no poden protegir-se.

Fins al 2017, vam recórrer al nostre 'fons de risc de moneda local' intern per a compensar els efectes de les fluctuacions de la moneda. No obstant això, el fons es va esgotar gairebé per complet en els últims anys.

A Oikocredit, ens apassiona donar suport a les nostres organitzacions sòcies segons les seves necessitats, sempre que sigui possible. Per això, la nova política de cobertura ens permet continuar-ho fent.

Quines mesures s’estan prenent per a millorar els resultats financers d’Oikocredit en el futur?

La nostra estratègia actualitzada, en la qual decidim centrar-nos en tres sectors i 33 països en creixement, és el pas principal que hem pres per a abordar aquest assumpte. Combinat amb aquest enfocament, el nostre objectiu és el creixement juntament amb la reducció de costos. Existeix un bon equilibri que hem de trobar per a continuar servint als nostres socis i tenir presència local, mentre aconseguim que sigui el més eficient possible.

Una altra de les àrees que encaixa en la nostra estratègia general és millorar els nostres marges en els préstecs per a reflectir millor els costos que existeixen per a què aquests fons estiguin disponibles. Això ens ajudarà a ser més estables financerament i a estar en la millor posició possible per a donar suport als nostres socis. També continuarem invertint en capital, la qual cosa generalment produeix una major rendibilitat. La inversió en capital té més risc, però amb el creixement de la nostra cartera total, podem incorporar capital addicional.

Llegeix l'estratègia actualitzada d’Oikocredit.

S’està veient ja l’efecte de la implementació de l’estratègia actualitzada en els resultats financers d’Oikocredit?

Ja veiem una petita reducció en els costos i una millora gradual en els marges. Però la implementació de l'estratègia està en curs, per la qual cosa realment veurem els efectes dels canvis a finals del 2019.

Pots llegir més sobre aquests canvis i com afectaran a Oikocredit en aquesta entrevista amb el nostre Director d'Inversions, en Bart van Eyk.

El Consell Executiu proposa un dividend de l'1%. Com va arribar a aquesta proposta?

Aquesta proposta es va fer molt en l'esperit cooperatiu. Financerament podem permetre'ns pagar un dividend de l'1%, però no l'hem vist des d'una perspectiva financera. També vam considerar quina seria una millor solució a llarg termini, especialment per als nostres membres i inversors.

El Consell Executiu va anticipar un ingrés net baix i, com a resultat, esperàvem que hauríem de pagar la major part del dividend des de les reserves. Després vam mantenir diverses reunions amb les nostres Associacions de Suport i membres per a analitzar diverses opcions, entre elles, no donar dividend, un dividend del 0,5%, un dividend de l'1%, etc.

Vam demanar aportacions sobre com respondrien els membres i inversors a aquestes tres opcions mentre també vam analitzar la capacitat de recuperació financera d'Oikocredit.

El dividend de l'1% és una proposta del Consell d'Administració, recolzada pel Consell de Supervisió. No obstant això, la decisió final sobre el dividend sempre es pren per part dels membres de la nostra cooperativa en l'Assemblea General Anual al juny.

En l'estratègia actualitzada d'Oikocredit, s'afirma que l'impacte social és el primer. Però, això està entorpint l'èxit financer d'Oikocredit?

De fet, estic convençuda que els dos, l'impacte social i la sostenibilitat financera, van de la mà. Creiem que un enfocament multidimensional ofereix els millors resultats.

Analitzem tant l'impacte social dels nostres socis com els seus riscos i retorns. No és sostenible ni útil per a una organització que si veiem que no tindrà èxit a llarg termini continuem invertint en ells.

Definitivament, hi ha ocasions en què assumim un major risc financer perquè algunes organitzacions s'enfoquen a aconseguir un impacte social realment alt, però intentem tenir un bon equilibri. En aquests casos, treballem amb els nostres socis per a ajudar-los a millorar la seva gestió de riscos i sostenibilitat financera. Un gran exemple d'això és el nostre programa de Gestió del Risc de Preus.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre