Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Cafè per generacions: La perseverança dels agricultors colombians i la cura del medi ambient

« Enrere

Cafè per generacions: La perseverança dels agricultors colombians i la cura del medi ambient

RED-CO-52.jpgdilluns, 26 de de febrer de 2018

L'organització associada d'Oikocredit, Red Ecolsierra, ha permès als agricultors de cafè a Colòmbia rebre preus justos i augmentar la qualitat i la quantitat de producció malgrat la violència i els disturbis que han sacsejat la regió durant dècades.

Els socis fundadors Paulino Sanchez Samaniego i la seva esposa Lourdes López Balaguera es van unir a Red Ecolsierra, una associació de petits productors de cafè orgànic, fa 20 anys. Des que va ingressar,el Paulino diu: "Hem pogut millorar la granja i obtenir un millor ingrés. Hem invertit els beneficis de la plantació a la granja i en l'educació dels nostres fills ".

El Paulino Sanchez Samaniego cultivant cafè


El Paulino i la Lourdes viuen i treballen a la plantació de cafè Finca El Brazo de Dios a Vereda Minca, Santa Marta, amb dos dels seus deu fills. La Lourdes va heretar la granja dels seus pares, i tant la seva pròpia com la família del Paulino han anat creixent aquí per diverses generacions. El Paulino i la Lourdes també van perseverar i van mantenir la seva terra enmig de temps turbulents.

El conflicte intern de Colòmbia ha reclamat almenys 220.000 vides des de 1958. Més de quatre de cada cinc víctimes han estat civils, i molts civils van perdre o van ser obligats a abandonar la seva terra. El Paulino diu: "El principal repte que ens enfrontem és de 20 a 25 anys de violència provocats per la guerrilla i els paramilitars. Volien fer-se càrrec de les granges i alguns dels nostres veïns estaven espantats i van cedir. Nosaltres no ho vam fer. Durant els últims 15 anys la situació ha millorat".

El 2017, les FARC (el grup de guerrilles més influent) i el govern colombià van signar un acord de pau, on van acceptar un alto el foc i la fi de tota la violència. Les converses encara estan en procés cap a la mateixa finalitat amb un grup minoritari de guerrilles (ELN). En general, s'han produït avenços importants i canvis socials en els darrers anys, aportant més estabilitat a la regió.

La Lourdes López Balaguera amb les flors que cultiva.

El cafè és el principal cultiu del Paulino i la Lourdes, que abasta tres hectàrees i mig. També cultiven flors i crien pollastres per complementar els seus ingressos. Els fems de pollastre i les pells de cafè al seu torn s'utilitzen com fertilitzants pel cafè i les flors, oferint un cicle de cultiu sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Red Ecolsierra

La Xarxa de Productors Ecològics de la Sierra Nevada de Santa Marta (Red Ecolsierra) és una associació de productors de cafè orgànic a petita escala situats a la serra colombiana Sierra Nevada de Santa Marta. La regió del cafè té una elevada taxa de pobresa, i només el 30% de la població ha assolit un nivell secundari d'educació.

Oikocredit s'ha associat amb Red Ecolsierra des de 2011 per donar suport a la collita del cafè. Aquesta associació permet a Red Ecolsierra pagar preus raonables als seus 408 socis. Amb una garantia de pagament just, la majoria dels membres venen el seu cafè a través de l'associació, que reforça la posició de l'associació per negociar un bon preu en el mercat internacional.

Ajudar als agricultors a gestionar els riscos del preu del cafè

Oikocredit també dóna suport a les organitzacions associades al seu cafè a través del programa de Gestió de Risc de Preu (GRP), que funciona en cooperació amb el Banc Interamericà de Desenvolupament (BID), Fair Trade USA, Keurig Green Mountain i Catholic Relief Services. Red Ecolsierra s'incorporarà a la propera ronda de formació que té lloc al Perú aquest mes.

Aquest projecte de construcció de capacitats de tres anys dóna suport als petits agricultors de cafè que s'enfronten a ingressos inestables a causa de les fluctuacions del preu del mercat mundial pel cafè. L'objectiu del projecte és dotar a 16 organitzacions de productors de cafè amb les habilitats i les eines necessàries per gestionar millor els riscos associats amb mercats volàtils, inclosa la gestió de valors i la cobertura compensada.

La sostenibilitat agropecuària i mediambiental van de la mà

A més de garantir que els productes ecològics d'alta qualitat rebin preus justament competitius en mercats internacionals i locals, Oikocredit valora molt el compromís de l'associació amb la promoció de pràctiques agropecuàries que garanteixen la conservació, la recuperació i la protecció dels recursos naturals.

Amb l'ajuda de Red Ecolsierra , el Paulino i la Lourdes han instal·lat una purificadora d'aigua, un requisit per a la certificació orgànica. Els ingressos extra de les primes de comerç just van ajudar a expandir la seva llar i obtenir capital per invertir en màquines de processament de cafè. La cooperativa també organitza reunions mensuals per proporcionar assistència tècnica a la producció de fertilitzants orgànics, millors pràctiques per rentar i plantar cafè i purificar l'aigua.

El Paulino i la Lourdes

Pel que fa al futur, el Paulino i la Lourdes esperen continuar fent el treball que els encanta: cultivar cafè i flors d'alta qualitat, mentre cuiden la seva terra d'una manera que beneficiarà moltes generacions per venir

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023