Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Enfortir les persones i el planeta – entrevista

« Enrere

Enfortir les persones i el planeta – entrevista

kawien-portrait-oikocredit-social-performance.jpg

"Com a inversor social, el nostre treball es regeix pel principi d’apoderar les persones i comunitats de baixos ingressos de manera sostenible i respectar els recursos del planeta." - Kawien Ziedses des Plantes, sotsdirectora d'Acompliment Social i Desenvolupament de Capacitats

dimarts, 04 de de juliol de 2017

Al mateix temps que Oikocredit publica el seu Informe d'acompliment social i ambiental 2016, la Kawien Ziedses des Plantes, sotsdirectora d'Acompliment Social i Desenvolupament de Capacitats, explica algunes de les idees que inspiren l'enfocament d'acompliment social i ambiental de l'organització.

Per què és important per Oikocredit informar sobre el seu acompliment social i ambiental?

Oikocredit va ser fundada pel Consell Mundial d'Esglésies com una cooperativa d'inversió socialment responsable per permetre a les organitzacions i a les persones invertir els seus diners per a un desenvolupament positiu. Com a inversor social, el nostre treball es regeix pel principi d’apoderar les persones i comunitats de baixos ingressos de manera sostenible i respectar els recursos del planeta. És fonamental que donem seguiment al nostre propi acompliment social i ambiental, i també al de les nostres organitzacions sòcies. En saber com aquestes aborden les necessitats dels clients o la sostenibilitat ambiental, podem millorar quan sigui necessari i rendir comptes als nostres membres i a altres persones, inclosos els beneficiaris finals, tals com a petits agricultors i altres prestataris, ja siguin microempreses, o petites i mitjanes empreses (MPiME). Les nostres avaluacions actuals indiquen que les puntuacions ambientals, socials i de governança (ESG, per les seves sigles en anglès) per a la cartera de finances inclusives tendeixen a ser particularment sòlides pel que fa a subministrar beneficis als clients, mentre que la cartera de producció i serveis té una puntuació alta en medi ambient.

Què té de nou i diferent l'Informe d'Acompliment Social i Ambiental d'aquest any?

L'informe d'aquest any és una mica més llarg i detallat que els informes d'anys anteriors. Brinda major informació sobre la manera com el nostre treball afecta als clients de les organitzacions sòcies i sobre l'abast de les organitzacions sòcies de serveis financers a clients rurals i dones, així com també una anàlisi de tendències a més llarg termini. A més, l'informe ofereix més detalls sobre el nostre treball en sostenibilitat ambiental, inclosos dos nous indicadors, i considera de quina manera la nostra missió es relaciona amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Què són els resultats dels clients? Per què Oikocredit els dedica tanta atenció?

Els resultats dels clients són els canvis en la vida de les persones al llarg del temps. L'apoderament humà en les comunitats de baixos ingressos és l'objectiu i la prova final del nostre treball. La nostra comprensió dels resultats dels clients augmenta en fer-nos preguntes com Què succeeix en la vida dels clients? i La inclusió financera marca una diferència? El nostre desenvolupament de capacitats en resultats dels clients permet a les nostres organitzacions sòcies utilitzar les opinions dels clients per promoure innovació i decisions empresarials informades. A més, d'aquesta manera podem dur a terme recerques longitudinals en profunditat sobre la base de dades ja recopilades. L’any 2014, vam llançar el nostre programa global de resultats dels clients al costat de les nostres organitzacions sòcies a Àsia i l’hem estès a Amèrica Llatina.

Com respon Oikocredit al desafiament del canvi climàtic?

La cartera d'energies renovables d’Oikocredit està creixent amb rapidesa. Així, es promou la inclusió energètica i es contribueix a la transició cap a un baix contingut de carboni, que és necessària per evitar una catàstrofe climàtica. Hem començat a avaluar projectes d'energies renovables sobre la base del nombre de llars que obtenen accés a energia neta i les tones d'emissions de CO2 evitades. Al mateix temps, les oficines d’Oikocredit mesuren i informen cada vegada més sobre la seva petjada de carboni. Més col·legues tenen en compte les emissions de carboni en les seves decisions de viatge, tant per als seus trasllats diaris (per exemple, reduint els viatges en cotxe) com per a viatges de treball més llargs.

Com es desenvolupen les relacions d’Oikocredit amb les organitzacions sòcies a les quals dóna suport?

Tenir bones relacions amb les organitzacions sòcies és fonamental per ser efectius; això comença amb la selecció d'organitzacions amb idees afins. El nostre compromís a llarg termini amb les organitzacions sòcies es pot descriure com un enfocament «del finançament del desenvolupament plus», i l'oferiment de desenvolupament de capacitats en àrees tals com a lideratge institucional, gestió (financera, de riscos, de dades, i d'acompliment social i ambiental), tècniques de comercialització i agrícoles. Tots els anys preguntem a les nostres organitzacions sòcies quins són els seus objectius de desenvolupament, i col·laborem amb elles per mesurar l'acompliment i millorar la distribució de serveis. Cada dos anys duem a terme una enquesta de satisfacció del soci i informem dels seus resultats.

Per què Oikocredit desenvolupa noves relacions amb donants institucionals?

El treball a llarg termini amb l'objectiu d’enfortir les comunitats de baixos ingressos i donar-los suport requereix un enfocament estratègic de múltiples actors. No existeixen maneres ràpides ni fàcils per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenibles o per combatre el canvi climàtic. Es requereix innovació i perseverança. En unir forces amb una gamma més àmplia de socis donants institucionals podem recaptar més fons, i totes les parts interessades poden beneficiar-se dels aprenentatges i l'experiència compartits.

Llegeix el nostre Informe d'Acompliment Social i Ambiental >

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre