Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Millorar la vida de les persones en àrees rurals a través del cultiu de cacauet

« Enrere

Millorar la vida de les persones en àrees rurals a través del cultiu de cacauet

GREEN-KE-07.jpgdilluns, 07 de de novembre de 2016

Athanas Matheka, fundador i director general de Greenforest Foods Limited, una empresa a Kenya que produeix mel i fruits secs, utilitza el cacauet per millorar la qualitat de vida de les famílies en àrees rurals de Kenya i reduir el conflicte entorn dels recursos. Sí: cacauet.

L'any 2001, Athanas va fundar Greenforest amb 150 000 xílings kenyans (al voltant de € 1300) del seu propi capital. Actualment, Greenforest té el 35% de la quota de mercat en la comercialització de mel embotellada a Kenya, la qual es ven en supermercats i estacions de servei.

Però segons Athanas, el cacauet té un major potencial de mercat: «El mercat de cacauet té un valor de 3200 milions de xílings kenyans per any. I la majoria dels cacauets que es consumeixen aquí són importats. Així que no hem d'esforçar-nos per buscar mercats a Europa i altres parts. Els cacauets creixen molt bé en àrees on hi ha poques precipitacions, com en la major part de Kenya, i són un cultiu de baix manteniment, ideal per dedicar-se a ell. La majoria dels nostres competidors comprarà la nostra producció. De fet, ja tenim moltes comandes que no podem satisfer».

Si bé la demanda de cacauet és alta, molts productors no tenen el coneixement ni l'experiència per conrear cacauet i podrien emprar mètodes nocius per al medi ambient.

«Quan observo algunes pràctiques de cultiu, veig que moltes persones utilitzen substàncies químiques i ocupen grans extensions de terreny perquè el seu enfocament no és eficient», afirma Athanas. «Crec que podem implementar una tecnologia millor i les llavors correctes. Amb l'ús de microeines podem reduir les emissions. L'ús de la terra millorarà, així com el seu rendiment».

Potencial de mercat

Molts agricultors conreaven sucre des de feia molt temps, però com que el sucre ha deixat de ser un bon cultiu comercial, han començat a conrear cacauet. Amb la col·laboració d'organitzacions agrícoles, tals com l'Institut Internacional de Recerca de Cultius per a les Zones Tropicals Semiàrides, Athanas està implementant un programa per ajudar als agricultors de la Gran Vall del Rift a millorar les seves collites.

La mà d'obra és costosa, així que Athanas ha persuadit a un fabricant de Corea del Sud perquè subministri una microeina capaç d'exercir 50 funcions en petites parcel·les de terra i llocs empinats. Greenforest demostrarà les possibilitats de l'eina per fomentar l'acceptació entre els agricultors de cacauet. La màquina costa US$ 3000, que són molts diners per a un agricultor.

«Encara que hi ha molta mecanització, també a la fàbrica de Greenforest, no significa que es perdran ocupacions», assenyala Athanas. A la planta de Nairobi, una màquina pela la mateixa quantitat de cacauets que 62 treballadors/es podrien pelar en un dia. D'aquesta manera, els agricultors tenen més temps per conrear els cacauets.

Si bé les tasques de pelat, cultiu de la terra i plantació podrien fer-se mecànicament per augmentar els volums, la collita seguirà sent manual durant molt temps més. Athanas prefereix que així sigui per obtenir una qualitat superior.

«Es crearan més fonts de treball perquè estem augmentant la capacitat i els treballs es traslladaran a les àrees rurals», diu Athanas. «Per exemple, miri aquest fruit, que està trencat perquè va ser collit mecànicament. Per això, és millor collir els cacauets en forma manual. Així que, si tenim volums molt grans, necessitarem moltes persones per collir».

Elevar els guanys

A la data, Greenforest ha contractat 3000 persones agricultores de cacauet en grups, que reben entre tres i quatre vegades més guanys que abans. El preu d'un sac de cacauets (38 quilos sense closca) era de 950 xílings kenyans (€ 8). Actualment, el preu és de 2450 xílings (€ 22).

Oikocredit continuarà donant suport a Greenforest mentre s'expandeix i exerceix un impacte positiu i significatiu a Kenya.

«Abans que arribés Oikocredit teníem molts problemes. Per ser una pime (petita a mitja empresa) dedicada a l'agricultura, no són moltes les organitzacions que presten diners per donar suport a algú que treballa amb agricultors. Així que quan va arribar Oikocredit, vam valorar moltíssim que entenguessin el nostre problema», va manifestar Athanas.

Llegeix més sobre Greenforest i com Oikocredit dóna suport a l'empresa familiar.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre