Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Oikocredit inicia a Madrid i Barcelona una gira europea per donar a conèixer el finançament en Comerç Just

Oikocredit inicia a Madrid i Barcelona una gira europea per donar a conèixer el finançament en Comerç Just

FAPE-EC-30.jpgdimarts, 28 de de novembre de 2017

Aquest dissabte comença a Madrid la gira per Europa de la cooperativa mundial Oikocredit, un dels majors finançadors privats de microfinances al món, el qual proporciona crèdit i capital social a cooperatives productives, organitzacions de Comerç Just i petites i mitjans empreses en més de 70 països. Aquest esdeveniment que s'inicia a l’Estat espanyol amb cita a les ciutats de Madrid i Barcelona, continuarà la seva gira fins als Països Baixos passant per ciutats europees com Tolosa de Llenguadoc, Estrasburg, Stuttgart, Viena, Munich, Hamburg o Utrecht.

Oikocredit celebra anualment aquesta gira per mostrar a inversors i altres parts interessades en el finançament del desenvolupament, els valors i beneficis socials d'invertir en finances inclusives (microfinances), agricultura ecològica o energies renovables. “Els RoadShows són una sèrie d'esdeveniments que ofereixen l'oportunitat d'aprendre més sobre l'impacte positiu que suposa el finançament que porta a terme Oikocredit sobre les vides de persones de baixos ingressos a tot el món”, exposen els seus organitzadors.

Per a això, OikoCredit ha convidat a presentar la seva experiència en aquest RoadShow a una de les seves organitzacions sòcies en Comerç Just, FAPECAFES, federació que aglutina a cinc cooperatives que comercialitzen tant per a mercats nacionals com a internacionals cafè orgànic i de Comerç Just conreat per 1.200 petits agricultors en tres províncies del sud d'Equador (Loja, El Oro i Zamora Chinchipe).

Donant suport a productors de cafè ecològical sud d'Equador

El president de FAPECAFES, Vinicio Martínez, i el responsable de qualitat José Apolo, vindran a Europa per fer aquesta exposició itinerant d’Oikocredit en la qual mostraran el treball que porta a terme aquesta organització paraigua dedicada a donar suport a associacions de productors de cafè oferint-los capacitació, suport tècnic i preus més alts per als seus productes a través de projectes de comercialització de productes d'alta qualitat en una varietat de nínxols de mercat amb el patrocini d'institucions governamentals, locals i estrangeres. Com assenyala en Vinicio, president de FAPECAFES, “la federació ajuda a promoure els somnis de gent com nosaltres, petits productors que es troben en desavantatge, els quals treballen en una regió amb una infraestructura pobra i plantacions a gran altura que sovint són difícils d'accedir”. I afegeix que, “la capacitació i el suport tècnic que FAPECAFES ofereix són crucials per a aquests petits productors, els quals estan contribuint a generar grans canvis en la societat”.

Des d’Oikocredit, que compta amb més de 40 anys d'experiència en finançament del desenvolupament, consideren que “les inversions en agricultura sostenible, com FAPECAFES, són una de les maneres més eficaces de reduir la pobresa rural mitjançant l'augment dels ingressos i l'enfortiment de les estratègies de seguretat alimentària a nivell de petits productors”. Segons el seu director executiu, Thos Gieskes: “Oikocredit està en una posició única per ajudar a resoldre diferències molt arrelades, promoure el comerç just i donar suport a la transició cap a una economia amb baix contingut de carboni”.

Segons declaracions d’en Vinicio Martínez: “les línies de crèdit que Oikocredit ha proporcionat des de 2011 han estat essencials, ja que permeten a FAPECAFES pagar immediatament als agricultors al moment en què lliuren els seus productes oferint-los l'oportunitat de participar en competitius mercats locals, regionals i internacionals sense dependre d'intermediaris”.

Creixement i inversió en àrees prioritàries

Oikocredit recolza a través de préstecs i inversions a més de 800 organitzacions sòcies en més de 70 països i compta amb un capital que el 2016 va ascendir a 1.050 milions d'euros (un 16% més que el 2015). El 78% de les seves inversions es van destinar a finançament del desenvolupament i el restant a agricultura —entre elles 85 organitzacions de comerç just— i energies renovables. El 2016 Oikocredit va arribar a beneficiar a 40 milions de persones a través del finançament d'organitzacions de finances inclusives, de les quals el 84% van ser dones. Quant a indicadors ambientals, els projectes finançats per Oikocredit l’any 2016 van subministrar energia neta a aproximadament 5.400 llars i van evitar 6.960 tones de CO2.

L'últim baròmetre de finances ètiques, publicat el 2017 amb dades de 2016, mostra com aquest tipus d’entitats segueixen creixent a l'Estat espanyol. Segons dades del baròmetre, el nombre de clients de les quatre entitats de finances ètiques que existeixen (Oikocredit, Fiare, Coop57 i Triodos Bank) ha crescut gairebé un 10% respecte de l'any anterior, arribant a una xifra que supera les 230 mil persones. El creixement és més gran en l'estalvi recollit, amb un increment del 12 % sobre l'any anterior, que ha arribat a superar els 1.900 milions d'euros. També els préstecs han crescut, situant-se per sobre dels mil milions euros, la qual cosa -segons explica Narcís Sánchez, el coordinador de l'Observatori de les Finances Ètiques de la plataforma Finançament Ètic i Solidària (FETS)- contrasta amb la banca tradicional, “on tots aquests valors s'han mantingut estables”.

Contacte per a mitjans o per sol•licitar entrevistes:
David Díaz de Quijano i Barber, +34 93 441 63 06 / 665 49 09 78
dbarbero@oikocredit.org

« Enrere