Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Oikocredit per tots els continents!

Oikocredit per tots els continents!

Viviana and Zion.jpgdijous, 07 de de desembre de 2017

La Katharina Welp, oficial de comunicacions de l'associació de suport de Oikocredit al nord-est d'Alemanya a Berlín, va realitzar una visita d'intercanvi d'una setmana a la seu central de Oikocredit en Amersfoort, Països Baixos. Es va trobar amb dos col·legues de les oficines regionals de Oikocredit que també estaven en Amersfoort per a un intercanvi.

La Zion Ramos (oficial de projecte per Oikocredit al Sud-Est d’Àsia, amb seu a Manila, Filipines) i la Viviana Cordero (oficial de comunicacions de Oikocredit Mèxic, Amèrica Central i el Carib, amb seu a San José, Costa Rica). La Katharina les va entrevistar sobre les seves respectives oficines, rols i desafiaments.

La Zion Ramos (Esquerra) i la Viviana Cordero (dreta)

Katharina Welp: Zion i Viviana, ambdues treballeu per a les oficines regionals de Oikocredit. Quins són vostres principals tasques i funcions?

Zion Ramos: Sóc responsable de la gestió de la cartera a Vietnam i Indonèsia. Sóc oficial de projectes, avaluant i duent a terme amb la deguda diligència tots els projectes. El control d'aquests projectes és una altra de les meves responsabilitats, com l'és facilitar el desemborsament dels préstecs als respectius països. No faig aquestes coses sola, ja que rebo el suport de col·legues a la regió que tenen experiència en la preparació de la documentació necessària i en altres tasques administratives. Informo al director regional i al director adjunt regionals que supervisen totes les operacions regionals.

KW: Quants socis teniu en aquest moment?

Viviana Cordero: A la nostra regió tenim 136 socis en vuit països. Dos dels països de la nostra regió (Guatemala i Nicaragua) figuren entre els 10 països principals quant a capital en circulació de Oikocredit (informe anual 2016).

ZR: Tenim 48 socis en el sud-est asiàtic. La majoria estan a Filipines, dues a Vietnam i cinc a Indonèsia.

KW: Quins són els principals sectors a les vostres regions?

ZR: L'oficina regional del Sud-est Asiàtic està a Manila, però també tenim una oficina a Cambodja, a Penh; la gran majoria dels projectes es relacionen amb microfinances i altres serveis financers.

VC: La majoria dels nostres socis són cooperatives i institucions de microfinances. No obstant això, el nostre portfolio està altament diversificat i inclou agricultura, cuidat de la salut, manufactura i energia renovable.

KW: Pot assenyalar un èxit particular aconseguit per les vostres oficines regionals aquest any?

VC: Diria que estem treballant més eficientment i recolzant als països corresponents a la nostra regió d'una manera més integrada. Per exemple, un oficial de projectes a Mèxic està ajudant a un altre en la República Dominicana, mentre que un oficial de projectes de Guatemala ajuda a col·legues a Nicaragua amb el monitoreig de visites i projectes específics. En el meu propi treball, estic en contacte més proper amb l'equip de comunicacions internacionals; això ens ajuda a estar més alineats en termes d'estratègia, operacions, perspectives de mercat, etc.

ZR: Estic d'acord, això també s'aplica a la meva regió.

KW: Amb quina freqüència visites a un soci en persona?

ZR: La freqüència mínima és una vegada a l'any, però en ocasions puc visitar-los dues o tres vegades a l'any, depenent de les necessitats identificades per a cada soci. Per exemple, si tenim un nou projecte, és possible que tinguem certes necessitats d'informació o que necessitem verificar les coses en el terreny, i totes elles requereixen una visita.

KW: Com és la teva relació amb els socis?

VC: Crec que el que fa que Oikocredit sigui especial és que tenim la nostra xarxa d'oficines al país i persones que coneixen molt bé els mercats. Per exemple, quan el personal de les oficines als països visita socis en àrees remotes, els socis noten que realment ens importen les seves necessitats, i para Oikocredit això porta a una comprensió real de les situacions que enfronten els nostres socis. Per tant, estem en condicions de proporcionar un millor suport.

Notes que el teu treball té sentit, quan un soci o un dels seus clients li diu que sent que Oikocredit realment es preocupa per ells. Les relacions duradores són el resultat. Veiem que amb molts exemples de socis que hem vist créixer al llarg dels anys, molts d'ells es queden amb nosaltres.

ZR: Una de les coses que els socis també aprecien és la formació en creació de capacitats perquè senten que el nostre suport no es limita als préstecs. Veuen que també volem que millorin les seves pròpies organitzacions.

KW: Podria donar un exemple d’aquesta formació?

ZR: L'any passat vam organitzar un programa marc de gestió de riscos per als socis. L'objectiu del programa era ajudar als socis a establir eines de gestió de riscos dins de les seves pròpies organitzacions. Bàsicament, es tracta de desenvolupar polítiques per identificar els tipus de riscos que enfronten les seves organitzacions per permetre'ls ser més proactius en el maneig de tals riscos en el futur i estar millor equipats per enfrontar l'inesperat. L'eina no solament els permet estar més preparats, sinó que també els enforteix com a organització.

KW: I quins són els principals desafiaments a la seva regió?

ZR: El mercat és cada vegada més competitiu: hi ha més prestadors, no solament prestadors socials, sinó també bancs locals que poden oferir taxes de préstecs molt competitives. Per tant, el creixement de la nostra cartera a la regió es converteix en un desafiament.

CV: El canvi climàtic i els desastres naturals han estat un dels nostres principals desafiaments en els últims anys.

KW: A Alemanya, recentment es va llançar una nova campanya d’Oikocredit anomenada Gutes Geld, o "Good Money" en anglès. Què significa Good Money per a tu quan es tracta d’Oikocredit i els seus socis?

VC: Per a mi significa saber d'on venen els diners, amb la garantia de tenir "inversors ètics", que vulguin posar els seus estalvis en projectes d'impacte social i ambiental, i obtenir un triple rendiment (és a dir, una tornada monetària, social i ambiental )

KW: Moltes gràcies per prendre-us el temps per explicar-los als nostres inversors sobre el seu treball en les oficines regionals i compartir les perspectives dels nostres socis a les seves regions!

« Enrere