Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Com les dones cafeïcultores del Brasil estan construint la seva independència econòmica

Com les dones cafeïcultores del Brasil estan construint la seva independència econòmica

dayany-de-asssis.jpgdivendres, 17 de de novembre de 2017

La cooperativa Coopfam (Cooperativa dos Agricultores Familiares de Poço Fundo e Região) està apoderant a les dones per produir una especialitat orgànica de cafè, millorant així la seva qualitat de vida.

En la comunitat brasilera de producció de cafè de Poço Fundo (Minas Gerais) les dones juguen un paper central. L'organització sòcia d'Oikocredit, Coopfam, dóna suport a les seves famílies produint i venent el seu propi cafè orgànic. Les Mulheres Organizadas Buscando Independência (Dones Organitzades Buscant Independència) o el grup de dones MOBI, essent part de l'engranatge de Coopfam, venen el seu Café Feminino un 10% més car que el cafè orgànic estàndard. Les dones reinverteixen el benefici extra capacitant les seves membres i apoderen més a les dones a l'hora de produir cafè independent i millorar la seva forma de vida.

En el rural Minas Gerais, l'estat cafeïcultor més gran de Brasil, tradicionalment les dones donaven suport als seus marits amb la plantació familiar, però no s'involucraven en els negocis de la cooperativa o en les decisions de producció. Això va canviar per sempre el 2006, quan Coopfam va començar a posar en el punt de mira l'apoderament de les dones a l'hora de jugar un rol igualitari en la producció de cafè, el qual ha estat part de les seves vides durant dècades.

‘’Les dones que participen a MOBI volen fer més que simplement cuidar dels seus fills a casa – elles volen tenir el seu propi espai a Coopfam; elles volen tenir veu i ser escoltades,’’ explica la Vânia Lucia Pereira da Silva, membre de MOBI i vicepresidenta de Coopfam, la família de la qual posseeix dotze hectàrees de plantacions. ‘’Les dones són una important part de la producció, per això han de formar part en la presa de decisions’’.

Vânia Lucia Pereira da Silva

Sent una de les líders del MOBI des de l'inici, La Vânia ha ajudat a les companyes del MOBI a aprendre sobre cada aspecte de la producció orgànica de cafè en els turons de Poço Fundo, des de la gestió de plagues, fins a la recol·lecció del cafè cirera i l'assecament dels grans. També va prendre partit en les formacions de lideratge de Coopfam, sobrepassant barreres culturals per esdevenir una de les dues dones que participen en l'equip de gestió sènior de Coopfam.

Oikocredit ha decidit finançar a Coopfam perquè la cooperativa dóna suport a iniciatives que es centren en les persones i l'entorn. Coopfam no només comparteix l'ambició d’Oikocredit per millorar la vida dels agricultors i agricultores, sinó també la seva fidelitat al comerç just com a clau fonamental per al seu modus vivendi. Va ser la primera cooperativa al Brasil que va començar a produir cafè orgànic de comerç just a finals de 1990, i està invertint el seu finançament d’Oikocredit per seguir donant suport als seus membres ajudant-los a aconseguir accés al mercat local, nacional i internacional. A dia d'avui compta amb 450 petits agricultors entre els seus membres.

‘’L'enfocament orgànic de Coopfam no és només de caràcter tècnic sinó que també té una filosofia en la qual els productors han de protegir el medi ambient, vendre bons productes i cuidar de la salut de les seves famílies,’’ diu el president de Coopfam, Clemilson José Pereira.

Per a les dones del MOBI, els beneficis per a la salut derivats de la producció orgànica són una de les raons clau del perquè han volgut jugar un paper més important dins de Coopfam.

‘’Vaig començar produint orgànic perquè pensava en la salut de la meva família,’’ diu la Vânia. ‘’Al principi, no vaig saber com produir cafè orgànic, però Coopfam ajuda els seus productors a aprendre sobre cultiu orgànic’’.

La membre del MOBI, Maria Aparicida Paive Borges, qui ha conreat 12,000 arbres de cafè en la seva granja familiar, hi està d'acord: ‘’Ens agrada el cafè orgànic, perquè preserva la naturalesa i la nostra salut -és bo treballar sense químics’’.

Que fa al Café Feminino tan especial?

Segons la membre del MOBI, la Dayany de Assis dos Santos Ferreira, la qual conrea Café Feminino en una part de la parcel·la que comparteix amb el seu marit: ‘’Donem molt d'amor i cura al nostre cafè. La cura i l'atenció fan la qualitat del cafè. És un treball dur, però sento que podem fer el treball.’’

Dayany de Assis dos Santos

Entre les sessions d'aprenentatge mutu i agricultura pràctica, les enginyoses dones MOBI complementen els seus ingressos econòmics conreant roses i aprenent com fer manualitats usant les restes de les plantes de cafè després de la collita. Posteriorment venen les seves creacions en la comunitat local entre collita i collita de cafè.

Mitjançant la seva participació més activa a Coopfam i en el seu desenvolupament, les dones s'han guanyat la seva confiança i respecte en la comunitat, sent financerament més independents i millorant el sou de les seves famílies.

La Maria ho resumeix així: ‘’Sóc molt feliç de poder participar al MOBI – ara prenc partit de cada àmbit de la plantació – en el cultiu, en la venda i en la cooperativa’’.


La Vânia creu que l'apoderament de les dones a l'hora de participar més en la producció de cafè local, és vital per frenar l'èxode rural de dones i gent jove cap a pobles i ciutats, ajudant a assegurar-los un futur sostenible en la comunitat del cultiu de cafè.

« Enrere