Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Donar suport als productors de cafè orgànic del sud d'Equador

Donar suport als productors de cafè orgànic del sud d'Equador

FAPE-EC-14.jpgdimecres, 27 de de setembre de 2017

«Ser orgànic no és simplement tenir una certificació per escrit, és una actitud. Està en els nostres cors. Els agricultors triem no utilitzar fertilitzants, que ho fan tot malbé», diu Miguel Mosquera mentre camina al costat de les seves plantes de cafè. El fort zumzeig de les abelles en la seva plantació indica als visitants que en aquesta finca s'utilitzen mètodes de cultiu orgànics.

Miguel és caficultor a la província de Loja, al sud d'Equador. A més, és membre de la cooperativa APECAEL, que forma part de FAPECAFES, una federació sòcia d’Oikocredit que brinda suport a les associacions de productors de cafè a la regió. Les seves opinions sobre la producció orgànica suggereixen que molts agricultors locals responen positivament als esforços de la federació per promoure tècniques agrícoles orgàniques entre els productors locals.

Miguel Mosquera, caficultor i membre de FAPECAFES, recol·lectant les baies de cafè a Catamayo.

Tots els agricultors que són membres de FAPECAFES tenen certificació orgànica. La federació posseeix certificació de FLO (Fair Trade Labelling Organisation) des del 2003, que garanteix que els seus productes provenen de petits productors i que aquests es beneficien de la prima de comerç just.

La funció de FAPECAFES

FAPECAFES, organització sòcia d’Oikocredit, és una organització paraigua conformada per cinc cooperatives que treballen en estreta col·laboració amb els seus membres productors. Comercialitza cafè de comerç just i orgànic conreat per 1.200 petits productors de tres províncies del sud d'Equador (Loja, El Oro i Zamora Chinchipe) per als mercats intern i internacional. FAPECAFES ofereix assistència tècnica als productors i implementa projectes específics amb el patrocini d'institucions governamentals, locals i estrangeres. Com a membres de FAPECAFES, els productors reben una àmplia gamma de beneficis; entre ells, capacitació, assistència tècnica i preus més alts pels seus productes.

Vinicio Martínez, president de FAPECAFES, és també caficultor i al llarg dels anys ha brindat assessorament a Miguel sobre les millors pràctiques i tècniques agrícoles durant les reunions habituals amb els membres de APECAEL. Com assenyala Vinicio: «L'associació ajuda a promoure els somnis de persones com nosaltres, que estem desfavorits. Els petits productors estan ajudant a promoure grans canvis en la societat». La capacitació i el suport tècnic de FAPECAFES són crucials per als productors, en una regió amb escassa infraestructura i finques a altituds elevades, a les quals sovint resulta difícil arribar. Fa alguns anys, quan el rovell de la fulla del cafè va arribar a proporcions epidèmiques i va delmar les plantacions de tot Amèrica Llatina, els agricultors de FAPECAFES van rebre llavors per plantar noves varietats de cafè i donacions de noves maquinàries.

Grans de cafè sent seleccionats per Sandra Romo Moya, caficultora i membre de FAPECAFES, a la planta processadora de Catamayo.

Suport essencial

Les línies de crèdit que Oikocredit ha atorgat des del 2011 són essencials ja que permeten que FAPECAFES pagui immediatament als agricultors al moment en què lliuren la seva producció. Sense aquest finançament, els agricultors es veurien obligats a vendre la seva producció a intermediaris, tal com explica Vinicio Martínez, el president de FAPECAFES: «De no existir Oikocredit, els agricultors s'haurien vist obligats a vendre la seva producció a comerciants intermediaris, que tenen els diners per pagar-los immediatament. No obstant això, aquests intermediaris solen quedar-se amb una porció significativa dels guanys». Miguel Mosquera, el productor, afegeix: «Oikocredit ens va salvar la vida, perquè tenim els diners quan els necessitem. Estem molt agraïts».

Gira itinerant europea d’Oikocredit amb FAPECAFES

El president de FAPECAFES, Vinicio Martínez, i el controlador de qualitat, José Apol·lo, estan viatjant per diferents ciutats d'Europa com a part de la gira itinerant d’Oikocredit a l'octubre, amb l'objectiu d'exhibir el treball de FAPECAFES.

La gira itinerant va començar amb dos esdeveniments a Madrid i Barcelona on les persones assistents van poder aprendre més sobre el treball d'aquesta organització sòcia i el suport que brinda als productors de cafè orgànic de l'Equador. Un avantatge addicional és que els participants van poder provar diverses tasses de saborós cafè, preparat pel propi José!

Llegir més sobre els esdeveniments. (Si vols estar informat/a de futurs esdeveniments similars, et recomanem que et subscriguis al nostre butlletí electrònic trimestral, o que ens segueixis a les nostres xarxes socials).

« Enrere