Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Cooperatives que donen suport a productors de fruites al nord de la Patagònia

« Enrere

Cooperatives que donen suport a productors de fruites al nord de la Patagònia

divendres, 22 de de setembre de 2017

L’Herminio Antonio Urrutia té 61 anys i és membre de la ‘Primera Cooperativa Frutícola’ (una cooperativa de producció de fruita a la Patagonia Nord d'Argentina) des de fa més de 20 anys, o com ell mateix diu: "Des que vaig començar el meu propi negoci!"

L’Herminio va començar a treballar a la granja de la seva família quan tenia 14 anys, ajudant amb la verema. Es va assabentar per primera vegada de la cooperativa "Frutícola" sent un empleat de 18 anys en una granja de fruites el propietari de la qual n’era membre. L’Herminio va somiar amb iniciar un negoci propi i el 1995 va comprar la seva primera parcel·la - un total de sis hectàrees- en les quals conreava hortalisses. Posteriorment, va decidir canviar de cultiu de fruita ja que la regió és coneguda per la seva idoneïtat per a la producció de fruites, en particular pomes i peres.

L Herminio Antonio Urrutia es soci de la cooperativa "Frutícola" des del 1995

Creixement constant

El suport de la cooperativa li ha permès créixer constantment al llarg dels anys. Va comprar i va llogar terrenys cada vegada més grans en els quals conrear, i ara posseeix una àrea que cobreix 20 hectàrees. Lloga una superfície major de terra per conrear les seves pomes i peres - 62 hectàrees en total-, amb una producció total de fruites de 1.200 tones a l'any.

La història de l’Herminio és similar a la d'altres fructicultors de la regió, ja que el suport d'una cooperativa ha sigut oportú i important, i li ha permès ampliar el seu negoci. Al llarg d'anys, la cooperativa ha proporcionat finançament i capital de treball per al seu negoci, així com capacitació i orientació en tècniques agrícoles eficients.

La grandària importa en una indústria competitiva

'Primera Cooperativa Frutícola' és membre del consorci Productores Argentinos Integrados (PAI). El PAI és un consorci d'exportació de fruites fresques de 12 empreses d'envasament de fruites i cooperatives a les províncies argentines de Rio Negro i Neuquén. Oikocredit es va associar amb el PAI l’any 2015 en reconèixer l'impacte que les operacions del PAI tenen en l'economia local. El PAI comercialitza fruites (principalment pomes i peres) conreades per prop de 280 petits i mitjans productors de fruita. El mercat de fruites fresques és altament competitiu i està en mans d'unes poques grans empreses multinacionals, per la qual cosa és molt difícil per als petits productors de fruites comercialitzar els seus productes de forma independent. L'estructura, el suport financer i les economies d'escala del PAI permeten als fructicultors obtenir preus justos i transparents per als seus productes. El PAI també ofereix la compra conjunta de subministraments i materials d'embalatge, cosa que augmenta el poder de negociació dels agricultors amb els proveïdors.

Desenvolupant les habilitats i l'experiència dels agricultors

El PAI exerceix un paper clau en la provisió dels coneixements i habilitats que necessiten els agricultors per millorar els mètodes de producció i augmentar la seva producció. La federació dóna suport als programes de formació impartits per les seves organitzacions membres i proporciona orientació sobre la poda, la collita, el reg, la nutrició i la protecció del medi ambient. Complementàriament a tota aquesta tasca, també ha establert programes conjunts amb empreses internacionals de certificació dirigides a les bones pràctiques agrícoles i de manufactura.

L'Herminio treballant al seu camp de fruiters

Producció orgànica en augment

El PAI és un dels majors exportadors de fruites d'Amèrica Llatina, exportant els seus productes a més de 40 països. De particular interès és el paper del PAI en el suport a la producció de fruites orgàniques: el PAI és un dels majors exportadors de fruites ecològiques, un segment que segueix creixent en importància. De fet, els productes orgànics representen ara el 20% de les exportacions del PAI.
En les 62 hectàrees de terres agrícoles de l’Herminio, 18 hectàrees estan dedicades a la producció orgànica, mentre que la resta de la terra està en transició a productes ecològics. El negoci fructícola de l’Herminio continua creixent de manera constant, i durant l'època de collita el nombre de treballadors que empra es triplica i arriba als 18. La participació de l’Herminio a la cooperativa pot descriure's clarament com una associació fructífera!.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre