Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

El Kompanion Bank combina capital i coneixement empresarial per crear futurs autosostenibles

« Enrere

El Kompanion Bank combina capital i coneixement empresarial per crear futurs autosostenibles

komp-kg-39-cropped.jpg

L'Abdil Sydygaliev i la Kymbat Kochmonova han plantat 500 arbres de poma Red Delicious. Antigament es dedicaven a la ramaderia però van passar-se a les pomes perquè són molt més senzilles de gestionar.

dijous, 06 de d’abril de 2017

El Kompanion Bank va ser fundat l'any 2004 per oferir préstecs a petits agricultors, criadors de bestiar i pastors a Kirguizistan. És una organització sòcia d'Oikocredit des del 2007. No obstant això, el Kompanion és un banc diferent ja que no només ofereix micro préstecs als seus clients, sinó que també els brinda capacitació gratuïta en desenvolupament empresarial i assistència tècnica per promoure l'agricultura sostenible i la gestió dels recursos naturals.

Ulanbek Termechikov, director general del Kompanion Bank, explica el fonament d'aquest enfocament innovador. «Sabem que una economia de mercat es construeix amb accés als serveis financers», ens diu. «No obstant això, després de la caiguda de la Unió Soviètica, això no era possible per a la majoria de les persones, i era especialment difícil a les àrees rurals, on no hi havia cap banc. A més, les persones no sabien, o no entenien, com conrear independentment. En tals circumstàncies, hagués estat irresponsable només seguir brindant finançament als nostres clients. Així, el 2008, vam començar a oferir-los capacitació en desenvolupament empresarial així com assistència tècnica».

Desenvolupar el coneixement a través de la confiança

Si bé al principi es van mostrar escèptics, els clients del Kompanion aviat es van adonar del valor de les sessions de capacitació. L'interès va créixer, i durant els cinc anys següents, els especialistes en agricultura del Kompanion van portar a terme més de 12.000 sessions de capacitació que van arribar a més de 3.000 llars a la meitat dels poblats de Kirguizistan. Avui, el Kompanion dóna feina a 32 agrònoms i veterinaris que dirigeixen 10 sessions de capacitació cada temporada, i també ofereixen consultes específiques sobre com dirigir una petita empresa agrícola.

Ulanbek Termechikov, director general del Kompanion Bank, diu: «Una vegada que les persones van començar a confiar en nosaltres i van veure els resultats dels projectes, la capacitació es va tornar autosuficient. Això és important perquè un dels nostres objectius és fer que el nostre treball sigui sostenible. Això no és una cosa que fem per al curt termini».

L'agrònom de Kompanion, Kenesh Bukabaev i Alybaev Duishonb

Inversió a llarg termini per a un creixement a llarg termini

La iniciativa Eco Garden és un programa de capacitació de tres anys que ensenya als clients a conrear pomes a l'àrea que envolta al llac Issyk-Kul. És un exemple excel·lent de l'impacte que té la combinació de suport financer i capacitació en desenvolupament empresarial del Kompanion.

El 2008, Alybaev Duishonbu (49) va començar a plantar un hort en el poblat de Chon Sary, però les pomeres i albercoquers que va plantar no van prosperar. Després d'assabentar-se de la iniciativa Eco Garden, Duishonbu va visitar la seva oficina local de Kompanion per obtenir més informació. Després, es va unir a un grup de trenta agricultors, que van compartir els seus coneixements i experiències, van treure préstecs i van assistir junts a les sessions de capacitació.

L'agrònom de Kompanion, Kenesh Bukabaev, va ensenyar al grup a empeltar els arbres per produir varietats millors, i els va aconsellar que utilitzessin arbres més grans per evitar l'erosió del sòl i eixamplar les branques per millorar el creixement.

Kenesh també va visitar l'hort de Duishonbu i li va ensenyar els nous mètodes agrotècnics; entre ells, canviar les pomeres per albercoquers (que creixen millor en sòls rocosos), muntar un viver, cavar pous més grans pels planters i usar fertilitzant orgànic.

Donar suport als mitjans de subsistència autosostenibles

Els resultats dels projectes individuals també són admirables. La Nazgul Sydygalieva (49) i l'Abdil Sydygaliev (56) són dos exemples dels milers de clients que es van beneficiar de les sessions de capacitació de Kompanion.

La Nazgul té un galliner a la ciutat de Balykchy. Està molt orgullosa del galliner que allotja a 450 pollastres i que va construir gràcies a l'ajuda del veterinari del Kompanion, Talgarbek Asanakunov. Abans de ser propietaris del galliner, la Nazgul i el seu espòs usaven els ingressos dels seus horts de pomes i el bestiar per mantenir a la seva família, però estaven preocupats pels costos de l'educació superior. Ara, gràcies als diners que guanyen venent ous, poden afrontar la despesa d'enviar als seus cinc fills a estudiar a Bishkek.

L'Abdil va decidir obtenir un préstec i seguir la capacitació de Kompanion quan va comparar el guany que obtenia el seu oncle dels seus horts de pomes amb el guany generat pel camp de bestiar del seu pare. L'Abdil va canviar la cria de bestiar pel cultiu de pomes. Va tenir tant d'èxit que ara tota la seva família conrea pomes.

Empresa fundada en resultats

El sistema de mesurament d'impacte del Kompanion permet al banc saber si compleix amb el seu objectiu de facilitar la millora del nivell de vida dels seus clients.

«Les dades del 2014 van mostrar que gairebé la meitat dels clients als quals donem suport a través de recursos i capacitació ha millorat el seu nivell de vida», afirma Ulanbek. «Aquest és un bon resultat. Significa que estem fent alguna cosa positiva, i això ens inspira a fer més!»

Kompanion Bank va rebre dos préstecs d’Oikocredit: un en moneda local de 328.670.300 KGS (al voltant de € 4.500.000) i un altre de US$ 1.000.000.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023