Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Filipines: lliçons apreses per a la preparació davant de desastres

Filipines: lliçons apreses per a la preparació davant de desastres

cb-phillipines.jpg

Treballadors i treballadores d'ASKI participen al programa de formació en DRRM

dijous, 12 de de gener de 2017

Durant gairebé tres anys, des d’Oikocredit hem estat implementant un programa de capacitació per a la Reducció i Gestió del Risc de Desastres (DRRM, per les seves sigles en anglès) per ajudar a les nostres organitzacions sòcies a desenvolupar una major resiliència per afrontar els desastres naturals. Aquesta setmana, els inversors d’Oikocredit visitaran les organitzacions sòcies a Filipines que han posat en pràctica el programa de capacitació de DRRM.

El programa de capacitació de DRRM es va desenvolupar després de la implementació de la política mediambiental d’Oikocredit. La política mediambiental inclou un principi sobre la millora del nivell de preparació davant de desastres de les organitzacions finançades per Oikocredit per afrontar desafiaments recents i futurs com a conseqüència del canvi climàtic.

Després de la devastació ocasionada pel tifó Haiyan a Filipines, a Oikocredit vam seleccionar aquest país com a àrea pilot per llançar el nostre programa de capacitació de DRRM a principis del 2014. Filipines és el quart país del món més propens a les catàstrofes i segons l'Oficina de l'ONU per a la Reducció del Risc de Desastres, 130 milions de persones a Filipines van sofrir els estralls ocasionats per desastres naturals durant el període 1995-2015 (1); entre ells, tifons, inundacions, lliscaments de terres, erupcions volcàniques, terratrèmols i tsunamis.

Han passat gairebé tres anys des que a Oikocredit vam implementar per primera vegada el programa de capacitació a Filipines. Actualment, des d’Oikocredit hem estès el programa a Cambodja, Vietnam i Indonèsia i s'implementarà a l’Equador més tard aquest any.

Posar en pràctica la capacitació

Com a part del programa de capacitació pilot de DRRM, les organitzacions sòcies d’Oikocredit a Filipines van assistir a tallers per formular estratègies aliniades amb les seves necessitats específiques i elaborar plans de contingència i continuïtat empresarial en els quals van participar agències del govern, escoles, esglésies i serveis d'emergència locals.

Alalay sa Kaunlaran Sa Gitnang Luzon Inc. (ASKI), una de les institucions de microfinances més grans de Filipines, és una de les organitzacions sòcies d’Oikocredit que va participar al programa de capacitació de DRRM. A l'octubre passat, ASKI es va veure afectada pel tifó Sarika i el supertifó Haima, i el programa de capacitació de DRRM va ajudar ASKI a respondre de forma ràpida a aquests tifons.

«ASKI va poder desemborsar préstecs d'emergència als seus clients de forma molt ràpida, doncs ja s'havien fet previsions per als préstecs com a conseqüència de la capacitació de DRRM», explica la Marilou Juanito, coordinadora de desenvolupament de capacitats i acompliment social d’Oikocredit per al sud-est d'Àsia. «Van poder respondre ràpidament perquè tenien implementades polítiques i directrius, i havien format un equip per a desastres a cada sucursal».

Entre altres iniciatives que va desenvolupar ASKI a través del programa de capacitació de DRRM es troba «l’arbre de trucades», un protocol de comunicació per notificar a certes persones en cas d'alerta de desastre. Així mateix, ASKI va oferir capacitació en preparació per a desastres a les comunitats en les quals treballa, i va distribuir llistes amb detalls de contacte dels serveis d'emergència i llocs d'evacuació més propers als seus clients. «Gràcies al programa de DRRM, hem vist com les nostres organitzacions sòcies de microfinances tornaven a operar un dia després d'un desastre natural», agrega la Marilou. «Anteriorment, demoraven diverses setmanes».

Veure els resultats directament

Aquesta setmana, persones inversores, voluntàries i membres del personal d’Oikocredit (16 en total) visitaran les organitzacions sòcies a Filipines com a part de la gira d'estudis 2017. La preparació per a desastres és un dels temes sobre el qual més aprendran en aquesta gira, i el grup informarà sobre les seves visites al nostre blog (en anglès).

> Llegeix més al nostre blog internacional (en anglès).

(1) Informe d'avaluació global 2015 de la UNISDR sobre la reducció del risc de desastres

« Enrere