Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Suport als petits productors en èpoques difícils a Ucraïna

Suport als petits productors en èpoques difícils a Ucraïna

20160630_svitlana_137.jpg

La Svitlana Zubrytska ha estat gerent de país d’Oikocredit Ucraïna des que es va crear l'oficina l’any 2004. Anteriorment, va exercir com a oficial de crèdit de la Fundació de Desenvolupament Financer Agrícola d'Ucraïna.

dijous, 12 de de gener de 2017

Durant diverses dècades, tenir accés a préstecs va ser un desafiament per als petits productors a Ucraïna. Des de les reformes agràries que van tenir lloc després de la independència de Rússia l’any 1991, els inversors tradicionals han afavorit la producció agrícola a gran escala.

Per omplir aquest buit, les organitzacions d’Ucraïna a les quals donem suport des d’Oikocredit, principalment les cooperatives de crèdit, han estat brindant préstecs a petites empreses agrícoles. La recent turbulència política va exacerbar la situació d'aquestes petites empreses i cooperatives de crèdit. Aquesta situació va requerir una resposta adequada d’Oikocredit, com explica en aquesta entrevista Svitlana Zubrytska, gerent de país.

Quins van ser els efectes inicials del conflicte sobre les cooperatives de crèdit d'Ucraïna i els seus clients?

«El primer efecte va ser la retirada massiva d'estalvis per part dels membres de les cooperatives de crèdit, per por a una intensificació del conflicte i a una major devaluació de la moneda local. A més, van vacil·lar davant la possibilitat de col·locar els seus estalvis durant períodes més llargs. Com a conseqüència, les cooperatives de crèdit no van poder satisfer la demanda de nous préstecs, especialment els préstecs a llarg termini necessaris per als petits productors».

En un vídeo recent, vas dir que Oikocredit i les seves organitzacions sòcies en aquest moment havien de ser més cauteloses en el que es referia a préstecs. Quins desafiaments enfrontaven?

«Durant aquest període ningú podia predir què passaria a l'est d'Ucraïna i Crimea, i com reaccionaria l'economia. Tant prestadors com prestataris van evitar abordar projectes d'inversió a causa de la ràpida devaluació de la moneda i a la incertesa econòmica. A més, la hiperinflació del 2014 i el 2015 va afectar greument la capacitat de la població local per reemborsar els préstecs».

De quina manera Oikocredit i les seves organitzacions sòcies van brindar suport als clients durant aquest període turbulent?

«Des d’Oikocredit vam treballar en estret contacte amb les nostres organitzacions sòcies, visitant-les i romanent en contacte per oferir-los suport. Vam permetre el reemborsament anticipat dels préstecs a aquelles organitzacions sòcies que volien pagar abans que la moneda es devalués encara més, i hem revisat els calendaris de pagament quan les cooperatives de crèdit tenien problemes de liquiditat, permetent-los fer pagaments en una data posterior a la pactada originalment».

És la situació actual més propícia per fer negocis?

«Políticament, el conflicte armat a l'est d'Ucraïna està delimitat a una àrea específica i des del maig del 2016 l'economia s'ha estabilitzat i ha tingut una modesta recuperació. Observem signes positius de recuperació en les organitzacions sòcies d’Oikocredit. Quatre de les cooperatives de crèdit amb les quals treballem han sol·licitat nous préstecs ja que ara tenen més confiança en la capacitat dels seus clients i clientes per reemborsar els seus préstecs. És un senyal positiu del renovat progrés a Ucraïna».

Durant aquest període difícil, també vau desenvolupar altres associacions per beneficiar el sector agrícola.

«El 2015, ens vam associar amb Megabank PJSC, un banc mitjà que ofereix serveis financers a petites i mitjanes empreses (pimes). Megabank desitja enfocar-se més a finançar pimes del sector agrícola, a les quals sovint els resulta difícil tenir accés a préstecs. Brindar suport a les pimes és essencial, ja que impulsen les economies locals i generen fonts de treball.

Per aquesta raó també vam renovar la nostra relació amb Poltava Sad Lt, una finca agrícola mitjana que conrea cereals, espècies i vegetals a la regió central d'Ucraïna. Amb més de 200 persones contractades a temps complet i altres treballadores estacionals, l'empresa és un important actor econòmic local. A més, proporciona ingressos addicionals a les famílies rurals a través del lloguer de parcel·les a aproximadament 1900 famílies de la zona».

« Enrere